Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Telegraph: Ядрената война е по-близо, отколкото можем да си представим

29 август 2024, 07:30 часа • 2756 прочитания

САЩ имат нова ядрена стратегия. Скоро беше разкрито, че през март американският президент Джо Байдън одобрил ново „Ръководство за използване на ядрени оръжия“, за да се противопостави на заплахата от разширяващия се арсенал на Пекин. Стратегическият документ ще бъде разсекретен от Конгреса преди Байдън да напусне поста през януари. В него се описва как САЩ могат да неутрализират риска от координирани ядрени атаки от Китай, Русия и Северна Корея.

Когато Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., Китай имаше 400 ядрени бойни глави. До края на 2023 г. неговият ядрен арсенал се увеличи до 500 единици, а до 2030 г. може да нарасне до 1000. Това отразява желанието на китайския президент Си Дзинпин да подобри бойните способности на китайската армия, за да „се бие и да печели съвременна война“. Още: Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

Дипломация срещу оръжие

В отговор на това нарастващо предизвикателство САЩ решиха да дадат приоритет на дипломацията пред възпирането. След неуспешните опити да ангажират Китай в преговори за намаляване на стратегическите оръжия заедно с Русия през 2020 г., Съединените щати проведоха първите си неофициални ядрени преговори с Пекин през този юни. Те приключиха в средата на юли, когато Китай прекъсна диалога заради американския износ на оръжия за Тайван и е малко вероятно да бъдат възобновени скоро.

Може би по-тревожното е, че Съединените щати реагираха още по-пасивно на ядрения арсенал на Северна Корея. Като компенсация за милиони артилерийски снаряди и балистични ракети Hwasong-11 Северна Корея поиска от Русия помощ за разработването на сателитна технология. Като се има предвид убеждението на Москва, че програмата за ядрени оръжия на Северна Корея попада в критериите за легитимна самоотбрана, тя може да подкрепи стремежа на Пхенян да модернизира своите ядрени сили. Още: Русия се похвали с нов дрон "Денят на Страшния съд"

Министерството на финансите на САЩ, в отговор на войнствените настроения на Пхенян, затегна санкциите срещу Русия, Китай и Обединените арабски емирства, за които се твърди, че подпомагат програмите на Северна Корея за оръжия за масово унищожение. Но тези санкции имаха скромен възпиращ ефект и не бяха придружени нито от дипломатически контакти с Пхенян, нито от конкретни военни контрамерки. Подходът на Байдън напомня за „стратегическото търпение“ на Обама, което доведе до безпрецедентния акт на Пхенян за ядрено балансиране през 2017 г.

На пръв поглед отговорът на администрацията на Байдън на руската ядрена заплаха изглеждаше по-обещаващ. Белият дом даде зелена светлина за доставката на изтребители F-16 и ракети ATACMS в Украйна, изразявайки солидарност с контранастъплението на Киев. Съединените щати също биха могли да разчитат на Китай и Индия да обезсърчат Русия да използва тактически ядрени оръжия - поне засега, и това е краткосрочен дипломатически триумф. Още: Новата ракетна надпревара между САЩ и Русия: Заплахите

Съединените щати обаче са много по-слабо подготвени за дългосрочна ядрена заплаха от руската милитаризация на Космоса. През май ракета „Союз", стартирала от космодрума Плесецк, изстреля най-малко 9 сателита в ниска околоземна орбита. Сред тях е военният Космос 2576, който може да атакува американски спътници.

Следващата стъпка на Русия може да бъде изстрелването на ядрени оръжия в Космоса. През февруари американското разузнаване се опита да разбере дали Русия работи върху ядрени противокосмически оръжия или само ядрени оръжия. Тази празнина в разузнаването трябва да бъде преодоляна възможно най-скоро. Още: 5 заплахи, които могат да унищожат живота на Земята

Сценариите

Всичко това ни насочва към един важен въпрос: Как Съединените щати могат да засилят своето възпиране срещу нарастващите ядрени заплахи, ако Русия, Китай и Северна Корея действат заедно? Ускорената модернизация на ядрените сили на САЩ е необходимата първа стъпка и вече е постигнат известен напредък. Подобряват се ядрените бойни глави и се разработват ключови ICBM (междуконтинентални балистични ракети) и пускови установки за подводници. 

Освен това в областта на ядрената модернизация ще трябва да се работи със същата енергия, както в разширяването на производството на боеприпаси и артилерия. Русия е завършила своята стратегическа ядрена модернизация на 90%, а Китай отдавна разработва ядрени оръжия с по-бързи темпове. Западът трябва да действа спешно. Още: "Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Ако войната в Украйна завърши неблагоприятно за Русия, това ще бъде сигнал за Китай и Северна Корея, че Западът няма да се страхува от техния ядрен шантаж и ще отблъсне всякаква агресия, пише The Telegraph.

Освен това отношенията между Москва и Пхенян несъмнено ще се влошат, след като отпадне основната причина за по-силно партньорство – войната в Украйна. След завършването ѝ Съединените щати също ще могат да съсредоточат вниманието си върху ядрената програма на Китай и потенциално да разширят зоната си на сдържане в Индо-тихоокеанския регион. С решението си през април 2023 г. периодично да изпраща ядрени подводници до бреговете на Южна Корея, Съединените щати разубедиха Сеул да създаде свой собствен ядрен арсенал. Присъединявайки се към неофициалното партньорство AUKUS, други съюзници на САЩ (като Филипините и Япония) могат да се възползват от подобна демонстрация на сила.

Доверието обаче вече е подкопано поради факта, че Русия отново въведе ядрения удар в политическия дискурс относно Украйна. Сега е моментът Съединените щати да възстановят възпирането.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес