Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Газа

11 юни 2024, 02:00 часа
Реклама

Съветът за сигурност на ООН прие изготвена от САЩ резолюция в подкрепа на плана за прекратяване на огъня в Газа. Вашингтон води интензивна дипломатическа кампания, за да накара Хамас да приеме предложението.

Текстът - приет с 14 гласа „за“ и въздържал се глас на Русия - „приветства“ предложението за примирие и освобождаване на заложници, обявено на 31 май от президента Джо Байдън. Той настоява „страните да изпълнят изцяло условията му без забавяне и без условия“.

Още: Бъдещето на Газа: Идеите на САЩ и Израел за мир

В резолюцията се казва, че Израел е приел плана за примирие и „призовава Хамас също да го приеме“. От палестинската групировка заявиха, че приветстват гласуването.

Съединените щати, които са верен съюзник на Израел, са широко критикувани за това, че са блокирали няколко предишни проекторезолюции на ООН, призоваващи за прекратяване на огъня в Газа. Но в края на миналия месец Байдън стартира нови усилия на САЩ за постигане на примирие и освобождаване на заложниците.

Още: ООН добави армията на Израел в "черния списък" за престъпления срещу деца

„Днес ние гласувахме за мир“, заяви посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд след сесията на ООН. "Днес този Съвет изпрати ясно послание на Хамас: приемете споразумението за прекратяване на огъня, което е на масата. Израел вече се съгласи с тази сделка и боевете можеха да спрат още днес, ако Хамас направи същото", допълни тя. 

Въпреки това сделката остава несигурна, тъй като представители на Хамас настояват, че всяко споразумение за прекратяване на огъня трябва да гарантира окончателен край на войната - искане, което Израел категорично отхвърля, като се заклева да унищожи Хамас и да освободи останалите пленници.

Още: Цивилни жертви след израелски удар по училище на ООН: Цел са били терористи от "Хамас"?

Според предложението Израел ще се изтегли от населените места в Газа, а Хамас ще освободи заложниците. Прекратяването на огъня ще продължи първоначално шест седмици, като ще бъде удължено, докато преговарящите се стремят към окончателно прекратяване на военните действия, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес