Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Байдън: Не трябва да се намесваме в отстраняването на Залужни

05 февруари 2024, 15:42 часа • 2010 прочитания

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън - Джейк Съливан - заяви, че Щатите не трябва да се намесват в процеса по евентуално уволнение на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни.

След усилени спекулации, че Володимир Зеленски се кани да отстрани Залужни от поста му, украинският президент призна публично, че размишлява над подобно нещо: Не само Залужни: Зеленски заговори за чистка в управлението.

"Това е суверенно право на Зеленски"

"Това не е нещо, по което правителството на САЩ трябва да се намеси по един или друг начин. И затова ние останахме извън този набор от кадрови решения", заяви Съливан в интервю за CBS, цитирано от "Украинска правда".

Още: Залужни към началника на Генералния щаб: Поне никога няма да се срамуваме за стореното

Съветникът на Байдън добави, че това е суверенно право на Украйна и право на президента Зеленски да взема своите кадрови решения.

"Бяхме категорични, че просто няма да се забъркваме в това конкретно решение. Посочили сме това директно на украинците", отбеляза Съливан.

Още: Първият, който не е учил в Русия: кой е Валерий Залужни и защо доверието към него в Украйна е толкова високо

Разривът в отношенията на Зеленски със Залужни

The Washington Post, позовавайки се на два източника, запознати с дискусията, съобщи, че украинското правителство е информирало Белия дом за решението на Володимир Зеленски да уволни Валерий Залужни. Цитиран е и високопоставен служител от украинското министерство на отбраната, който казва, че Киев не е избрал заместник на Залужни.

Още: Планът на Залужни как да бъде победена Русия

Слуховете за напрегнати отношения и стратегически спорове между Зеленски и главнокомандващия въоръжените сили се разпространяват от няколко месеца насам.

Източници на "Украинска правда" съобщиха, че на Залужни му е бил предложен друг пост в правителството - например като посланик, но той е отказал. Коментираше се и как постът му може да бъде зает от шефа на военното разузнаване Кирило Буданов или от командващия сухопътните войски генерал Олександър Сирски.

Още: Зеленски уволнява Залужни до дни, напрежението се реже с нож: CNN

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес