Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът спря опита за отстраняване на Тръмп от първичните избори през 2024 г.

27 декември 2023, 18:41 часа • 5663 прочитания

Върховният съд на американския щат Мичиган не допусна до разглеждане жалба на гласоподаватели с настояване Доналд Тръмп да не бъде допуснат до участие в първичните избори на Републиканската партия догодина заради ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия, предаде Ройтерс.

Съдебното решение позволява на Тръмп да остане в надпреварата. То повтаря решенията на върховните съдилища на щатите Аризона и Минесота.

Припомняме, че върховният съд на Колорадо реши, че бившият президент на САЩ е изгубил правото си да заема длъжността заради ролята му в бунтовете във Вашингтон на 6 януари 2021 г. Тогава негови привърженици, които не признават изборната победа на Джо Байдън, щурмуваха Капитолия. Заради решението Тръмп няма да може да участва на първичните избори за номинацията на Републиканската партия, които ще се проведат в началото на 2024 г., както и на президентските избори на 5 ноември. Още: Върховният съд на САЩ остана безмълвен за имунитета на Тръмп

Какво искаха избирателите?

Избирателите се опитаха да дисквалифицират Тръмп съгласно разпредба в конституцията на САЩ, която забранява на хора, участвали във „въстание или бунт“, да заемат държавна длъжност, ако преди това са положили клетва като държавни служители на САЩ. Още: По стъпките на Колорадо: Още щати искат да отстранят Тръмп

Решението в щата Мичиган контрастира с решението на щата Колорадо. Миналата седмица Върховният съд на щата се произнесе, че дисквалифицира Тръмп по силата на същата конституционна разпоредба.

Тепърва Върховният съд на САЩ трябва да вземе отношение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес