Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг определи Рюте като "много силен кандидат" за ръководител на НАТО

19 юни 2024, 00:33 часа
Реклама

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи нидерландския премиер Марк Рюте за свой наследник, като го определи като "много силен кандидат".

Реклама

Столтенберг говори на пресконференция заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен малко след като се появи информация, че Словакия и Унгария са обявили подкрепата си за кандидатурата на Рюте, съобщи „Киев Индипендънт“.

Още: Унгария даде зелена светлина за Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Съюзниците от НАТО избират ръководителя на алианса въз основа на консенсус. 29 държави от НАТО вече подкрепиха Рюте за наследник на Столтенберг, а Унгария, Словакия и Румъния дълго време бяха останалите въздържали се. 

"Не е моя работа да избирам моя наследник", заяви Столтенберг, но добави, че "Рюте е много силен кандидат. "Той има много опит като министър-председател, близък приятел и колега е", добави настоящият ръководител на алианса.

Още: България ще похарчи над 2% от БВП за отбрана през 2024: Кои са в топ 5 на НАТО?

Тъй като румънският президент Клаус Йоханис все още е официално в надпреварата, Букурещ все още не е обявил подкрепата си за кандидатурата на Рюте. Нидерландската обществена телевизия NOS съобщи, че източници са потвърдили, че Йоханис ще се оттегли "в скоро време", предаде БГНЕС.

Още: Експерт: Ядрените оръжия на НАТО в Европа са в складове, на Русия са заредени

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес