Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След победата на Мадуро: Мащабни протести и сблъсъци с полицията във Венецуела (ВИДЕО)

30 юли 2024, 02:08 часа • 2455 прочитания

Венецуелските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, които оспорват победата на Николас Мадуро на президентските избори на 28 юли. Хиляди демонстранти заляха улиците на няколко квартала в столицата Каракас, скандирайки "Свобода, свобода!" и "Това правителство ще падне!", предаде АФП.

Някои от протестиращите изтръгнаха плакати на Мадуро от уличните стълбове и ги изгориха. Мнозина удряха с тенджери и тигани - традиционна форма на протест в Латинска Америка. Членове на националната гвардия използваха сълзотворен газ срещу протестиращите, някои от които носеха мотоциклетни каски и бандани, вързани на лицата им за защита. Някои демонстранти отговориха, като хвърляха камъни по силите за сигурност.

Още: Николас Мадуро печели: Венецуелската ЦИК и странните резултати

61-годишният Мадуро присъства на заседание по-рано на 29 юли, на което Националният избирателен съвет (НИС) удостовери преизбирането му за трети 6-годишен мандат до 2031 г. По време на церемонията Мадуро отхвърли международните критики и съмненията относно резултата от гласуването. Той заяви, че Венецуела е била обект на опит за "държавен преврат" с "фашистки и контрареволюционен" характер, предаде БГНЕС.

Още: Изборите във Венецуела поставят под въпрос властта на Мадуро

С нарастването на международните критики Каракас обяви, че изтегля дипломатическия си персонал от 7 латиноамерикански държави, които поставиха под съмнение победата на Мадуро. Изборите бяха проведени на фона на широко разпространени опасения за измами от страна на правителството и кампания, белязана от обвинения в политическо сплашване.

Още: САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Проучванията на общественото мнение предричаха категорична победа на опозицията, въпреки че лоялни на режима съдилища забраниха на нейния лидер Мария Корина Мачадо да се кандидатира. В ранните часове на 29 юли НИС съобщи, че Мадуро е спечелил 51,2% от подадените гласове срещу 44,2% за пълномощника на Мачадо, Едмундо Гонсалес Урутия. Опозицията се оплака, твърдейки, че е спечелила 2/3 от гласовете на избирателите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес