Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на ЦРУ е бил у нас на обиколка срещу руското влияние? България отрече

23 август 2024, 11:30 часа • 2961 прочитания

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс е бил в България по време на необявена обиколка на Балканите, съобщава радио "Свободна Европа"/радио "Свобода".

От Министерски съвет отрекоха: "Във връзка с медийни запитвания дали директорът на ЦРУ е посетил България, Ви информираме, че такова посещение не е имало".

Бърнс пристигна в Косово, след като по-рано тази седмица спря в Босна и Херцеговина и Сърбия. Пътуването му идва на фона на опасенията на Вашингтон относно руското влияние на Балканския полуостров.

На 22 август Бърнс е видян да влиза в сградата на президентството на Косово.

Служител на американското правителство потвърди пред "Свободна Европа" по-рано тази седмица, че Бърнс е пристигнал в босненската столица Сараево и се е срещнал с колегите си, с членове на президентството и с външния министър.

Още: Заради сепаратистки призиви: Шефът на ЦРУ кацна в Сараево

Преди Косово - минал е през България и Северна Македония

Смята се, че преди да пристигне в Косово, Бърнс е пътувал от Сараево до Белград, България и Северна Македония. Според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24 американският военен самолет, за който се предполага, че е превозвал Бърнс, е направил спирки в тези страни. На 22 август той е бил забелязан паркиран на ВИП изхода на международното летище в косовската столица Прищина, според фотограф на радио "Свободна Европа"/"Свобода".

Няма потвърждение за посещението на Бърнс в Косово нито от посолството на САЩ в Прищина, нито от косовското президентство, нито от Министерството на вътрешните работи на страната.

Косово и Република Сръбска - големият проблем на САЩ

Американският правителствен служител, който потвърди посещението на Бърнс в Сараево, заяви, че шефът на ЦРУ е бил в босненската столица, за да обсъди „тревожната сепаратистка реторика и действия“ на проруския президент и правителството на сръбския ентитет в Босна и Херцеговина. Става въпрос за Република Сръбска, чийто лидер Милорад Додик отдавна говори за разцепване на Босна и Херцеговина. Сръбският президент Александър Вучич привика Додик в Белград след визитата на шефа на ЦРУ.

Снимка: Getty Images

Посещението на Бърнс в Косово е вследствие на загрижеността за партньорството между Съединените щати и Прищина, особено по отношение на справянето на правителството с въпросите, свързани със сръбското малцинство в страната: Напрежение в Косово: Вучич пак се оплака от Курти и ЕС.

В интервю за косовската служба на радио "Свободна Европа" миналата седмица посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър заяви, че администрацията на Щатите е била „предизвикана“ от премиера Албин Курти и неговото правителство и че „качеството на нашето партньорство не е такова, каквото бихме се надявали да бъде по някои от тези въпроси“.

Държавният департамент на САЩ призова Курти да се върне към „конструктивно и тясно сътрудничество“ с Вашингтон, Европейския съюз и НАТО, а Съединените щати също така настояват Прищина да не отваря отново моста в Митровица поради съображения за сигурност: "КФОР да ни защити": Косовските сърби протестираха срещу отварянето на мост (ВИДЕО).

Бърнс не се срещна с Курти, тъй като министър-председателят е в Чикаго, където участва в Националния конгрес на Демократическата партия по покана на Националния демократически институт, писа "Свободна Европа". Днес обаче се появи информация в изданието "Коха", че такава среща се е състояла.

Бърнс е на Балканите заради Русия?

Бившият командир на косовските сили за сигурност Кадри Кастрати заяви, че посещението на Уилям Бърнс може да е свързано с действията на Русия на Западните Балкани, където според него Москва води „хибридна война“.

Кастрати заяви, че най-голям риск от конфликт има в Босна - през Република Сръбска, както и в Северно Косово.

Посещението на Бърнс показва, че ЦРУ има „достатъчно информация за усилията на Русия - чрез нейния сателит Сърбия - че тази част на Европа е изложена на риск от потенциален конфликт“, каза Кастрати. „Те дойдоха тук, за да дадат своите препоръки".

Още: ЕС разкритикува Косово за затварянето на Сръбската поща

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес