Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седемте щата, които ще решат президентските избори в САЩ

09 октомври 2024, 18:00 часа • 889 прочитания

Ако искате да разберете къде според двете страни ще бъдат спечелени или загубени американските президентски избори през 2024 г., погледнете накъде насочват самолетите си за кампанията и, което е може би по-важно, чековите си книжки, пише AFP в свой анализ по темата.

На всеки четири години чертаем нашите изборни карти на САЩ с най-конкурентните щати. Някои обаче изпадат в немилост. (Понякога погрешно. Здравейте, Охайо и Флорида.) Други се включват. (Здравей, Джорджия.) Трети разпалват отново пламъците на бойно поле. (Вие сте на ход, Северна Каролина, Вирджиния или дори Ню Хемпшир?)

Най-просто казано: националните избори за президент са поредица от състезания по щати. Изводът е, че няколко щата имат огромно влияние върху избора на екипа в Белия дом и често могат да бъдат групирани в групи като така наречената "Синя стена" или "Слънчев пояс". Още: Доналд Тръмп се гордее с Мелания, въпреки позицията й за абортите

В момента стратезите и на двете партии определят седем щата, в които ще се водят най-сериозните битки. Ето и разбивка по щати на седемте щата, които според вътрешните наблюдатели ще решат резултатите.

Пенсилвания

Най-големият желан щат, който в момента е част от защитната стена на демократите срещу Тръмп. Според анализа на рекламните разходи, направен от Axios, само в Пенсилвания ще бъдат излъчени послания на обща стойност 211 млн. долара, и това е единственият щат, в който разходите са относително равни. 

Социологическите проучвания също показват ожесточена борба. Тръмп има съвсем малка преднина от около 2 пункта, но тя е в рамките на допустимата грешка в проучванията. Демократите са повече от републиканците в щата с около 4 пункта, но независимите все още са около 11% от избирателите. По същество щатът продължава да е топка, която е трудно да се хване и още по-трудно да се задържи. Накратко: на този етап през 2016 г. Хилъри Клинтън имаше преднина от 8 пункта пред Тръмп, а четири години по-късно Байдън - 5 пункта. В деня на изборите Клинтън загуби щата от Тръмп с по-малко от 1 пункт, а Байдън го спечели с приблизително същата разлика. Никой от двете партии не бива да се чувства самоуверен за Пенсилвания. Още: Барак Обама се завръща на политическия терен преди изборите в САЩ

Уисконсин

Заедно с Пенсилвания и Мичиган, това е третият щат, който през 2016 г. проби "синята стена" - блока от около 20 щати, смятани за твърди поддръжници на демократите. Хилари Клинтън загуби тези избиратели, Джо Байдън си ги върна през 2020 година. Републиканската партия организира там големия си конгрес през юли - признак за това колко важен е този щат в техните очи. Демократическата партия опитва да убеди умерените избиратели, като представя Тръмп за "екзистенциална заплаха за демокрацията".

И тук Харис има крехка преднина с 49 на сто от намеренията за гласуване срещу 48,2 процента за Тръмп. Още: Илон Мъск отива на митинг на Тръмп в Пенсилвания

Мичиган

Най-голямата неизвестна за двете страни. До 2016 г. Мичиган беше щат, в който демократите бяха сигурни. Мичиган - заедно с Пенсилвания и Уисконсин - ефективно препречиха пътя на Клинтън към 270 гласа и демократите са решени да не допуснат отново тази грешка.

Републиканците се опитват да превърнат подкрепата на Харис и Уолц за Израел в удар за демократите при големия брой арабско-американски, мюсюлмански и млади избиратели в щата, но в крайна сметка това може да се окаже по-скоро феномен в социалните медии, отколкото в избирателните урни. Още: Брус Спрингстийн официално подкрепи Камала Харис и нарече Тръмп "най-опасен" (ВИДЕО)

Въпреки това социологическите проучвания сочат, че надпреварата за 15-те гласа в избирателната колегия на щата ще бъде напрегната. Проучване на Bloomberg/Morning Consult, направено след отпадането на Байдън от надпреварата, дава на Харис 11 пункта преднина, въпреки че повечето проучвания през този цикъл показват, че демократите имат преднина от едва 2 пункта. В този момент преди четири години Байдън имаше повече от 7 пункта, но щеше да спечели с по-малко от 3 пункта. По същия начин Клинтън на този етап от кампанията си също имаше почти 7 пункта и щеше да загуби с около една трета от пункта. Това е случай, в който трябва да се проведат повече проучвания на общественото мнение за кандидатурата на Харис и Уолц, за да има реална тежест.

Северна Каролина

Друг южен щат, който не е гласувал за демократите от първия мандат на Барак Обама насам, но избра демократ за губернатор през 2017 година. Също както в Джорджия, Камала Харис разчита на афроамериканците и младежите. Демократите ще положат усилия да увеличат вписванията на хора в избирателните списъци и да насърчат избирателната активност. 

По данни на института "РиълКлиърПолитикс" от 1 октомври Тръмп води с 49 процента срещу 48,6 процента за Харис. Още: "Не е годен за президент на САЩ": Атаките към Тръмп от лагера на Харис не спират

Джорджия

Най-новият член на клуба на суингърите. Преди кандидатурата на Байдън за 2020 г. да надделее там, последният демократ, който е спечелил в щата, е Бил Клинтън през 1992 г., когато Sony въвежда минидискове.

Нарастващата сила на гласовете на чернокожите и преместването на филмовата и телевизионната индустрия в Атланта промениха Джорджия. Координираните усилия за овластяване на чернокожите гласоподаватели доведоха до изцяло синя делегация в Сената през 2021 г. за първи път от 2003 г. насам, а демократите продължават да са оптимисти, че все още могат да спечелят 16-те избирателни гласа на Харис.

Седмица преди злополучния дебат на Байдън през юни, който даде началото на битката, който го изтласка настрани, Тръмп имаше преднина от 10 пункта. Сега това предимство е по-малко от 1 пункт. Още: Републиканска медия: Байдън вече не е компетентен да взима решения за войната в Украйна

Аризона

Този щат, който традиционно гласува за републиканците, поднесе изненада през 2020 г., избирайки Байдън само с 10 457 гласа преднина. Победата на Байдън в Аризона беше изненадваща за някои наблюдатели, тъй като щатът е гласувал само веднъж за демократите от 1976 г. насам, отбелязва британският вестник "Телеграф". 

Щатът даде гласа си за Тръмп на изборите през 2016 г. и неотменно гласуваше за кандидата на републиканците дори на избори, които те не спечелиха на национално ниво, включително през 2008 и 2012 г. 

Нелегалната имиграция е тема, на която Доналд Тръмп набляга силно в този граничещ с Мексико щат, което е в ущърб на Камала Харис. Надеждата за нея е, че в края на 2022 г. избирателите там отхвърлиха на изборите за губернатор кандидатка, която бе открита тръмпистка, и избраха демократка. Още: Вицетата на Харис и Тръмп в първи сериозен сблъсък преди изборите в САЩ (ВИДЕО)

Според "РиълКлиърПолитикс" 48,3 процента от избирателите тук биха гласували за Тръмп, а 47,5 за Харис.

Невада

Изненадващата крепост на Тръмп. Въпреки враждебната си реторика към мигрантите, която присъства още от създаването на политическите му амбиции, Тръмп запазва най-трайната си преднина там. В последното социологическо проучване на RCP Тръмп води с около 4 пункта.

Основната неизвестна е какво ще направи работническото движение. Профсъюзите бяха твърди съюзници на Байдън - прехвърлянето на тяхната лоялност към Харис се очаква, но не е гарантирано. Именно затова тя се отправя натам, за да се увери, че работниците все още са с нея.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес