Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ въвежда безпрецедентни действия срещу американските инвестиции в Китай?

18 април 2023, 22:57 часа
Реклама

Администрацията на президента Джо Байдън е разделена от години относно това колко агресивно САЩ да ограничи икономическото си сътрудничество с Китай. Изглежда обаче, властовите центрове във Вашингтон се доближават до споразумение за едно ключово усилие за ограничаване на технологичния и военен възход на Пекин, пише Politico.

Безпрецедентни правила, ограничаващи американските инвестиции в Китай, се очакват по-късно този месец – и администрацията вече е започнала да информира индустриални групи като Търговската камара за общите параметри на подготвяната заповед, която се очаква да изисква компаниите да уведомяват правителството за нови инвестиции в китайски технологични фирми и забраняват някои сделки в критични сектори като микрочипове.

Фон дер Лайен: Нужен е нов подход спрямо Китай (ВИДЕО)

Това идва в особено деликатен момент за администрацията, която се опитва да изглади напрежението и да поддържа търговски връзки с Пекин, докато и двете икономики се люлеят на ръба на рецесията. Антикитайското говорене е в пика си сред законодателите и обществеността, след китайските шпионски балон над САЩ през февруари. Но евентуални нови агресивни действия за прекъсване на отношенията може да рискуват да потопят и двете нации в низходяща икономическа спирала.

Икономическият екип на Байдън миналата седмица публично зае по-малко агресивна позиция, когато световните политици се събраха във Вашингтон за срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, където загрижеността относно ролята на Китай като водещ световен кредитор бе ясно изразена. По това време Китай публикува нови митнически данни, показващи, че търговията със Запада - както със САЩ, така и с Европа, е намаляла през първото тримесечие, подхранвайки страховете от икономическо забавяне и разделяне.

Глас от Хонконг пита: Притиснат ли е Китай в ъгъла?

„Важно е да подчертаем, че не се стремим да се отделим от Китай или да ограничим растежа на Китай по какъвто и да е начин“, каза Джей Шамбо, заместник-секретар по международните въпроси на Министерството на финансите, по време на дискусия в института Брукингс миналата  седмица. Въпреки че понякога САЩ ще „предприемат целенасочени действия за национална сигурност“, насочени към китайски фирми, като миналогодишните търговски правила, насочени към китайски производители на микрочипове, тези политики „не са неща, които правим, за да облагодетелстваме САЩ икономически спрямо Китай“, подчерта той.

Но въпреки помирителния тон, САЩ подготвят серия от действия, насочени към критични части от китайската икономика. В допълнение към очакваната изпълнителна заповед за инвестициите, Вашингтон обмисля и потенциална забрана на широко популярното приложение TikTok, притежавано от Китай. И високопоставен служител в областта на търговията пък каза миналата седмица, че САЩ могат да повишат митата за Китай, за да изразят „недоволството“ си от неуспеха на Пекин да изпълни т. нар. Фаза едно към търговско споразумение, подписано от тогавашния президент Доналд Тръмп.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес