Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ връща съкровища на Камбоджа

16 декември 2023, 07:40 часа • 3524 прочитания

Престижен американски музей ще върне на Камбоджа повече от дузина ценни антики, съобщи прокурор, след като те са били ограбени и незаконно внесени в колекцията на институцията, предаде АФП.

Първоначално те са били откраднати от известния трафикант на антики Дъглас Лачфорд, който през 2019 г. беше обвинен в ръководенето на голяма мрежа за кражба на съкровища от Югоизточна Азия.

Сред върнатите предмети са безценна статуя на богиня от X в. и глава на Буда от VII в.

Прокурорите заявиха, че се връщат 13 кхмерски антики, но от музея "Метрополитън", където са изложени, заявиха отделно, че 14 скулптури ще бъдат върнати в Камбоджа, а две - в Тайланд.

"Метрополитън" доброволно се съгласи да върне антиките и те са в процес на предаване", заявиха от канцеларията на Дамян Уилямс, прокурор на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк.

Лачфорд е обвинен в "организиране на многогодишна схема за продажба на плячкосани камбоджански антики на международния пазар на изкуство", заявиха от кантората.

По-късно обвинителният акт беше отхвърлен поради смъртта на Лачфорд.

"След повдигането на обвинението срещу Лачфорд, "Метрополитън" активно се свърза с (прокурорите) и с камбоджанските официални лица и благодарение на това партньорство за сътрудничество музеят получи нова информация за скулптурите, от която стана ясно, че творбите трябва да бъдат прехвърлени".

"Няколко скулптури - включително бронзовият шедьовър "Седящата в царско спокойствие Бодхисатва Авалокитешвара" (края на X - началото на XI в.) и каменната глава на Буда (VII в.) - ще останат изложени в галериите на музея за южноазиатско изкуство, докато се вземат мерки за връщането им в страните на произход."

Произведенията, които ще бъдат върнати, са били откраднати в края на ХХ в., по време на войните в Камбоджа през 70-те години на ХХ в. и по време на повторното ѝ отваряне за външния свят през 90-те години на ХХ в.

В продължение на десетилетия хиляди статуи и скулптури са били обект на международен трафик от Камбоджа към антиквари в Банкок, Тайланд, преди да бъдат незаконно изнесени към колекционери, бизнесмени и музеи в Азия, Европа и Съединените щати.

През последните две години повече от 1000 експоната на стойност 225 млн. долара са върнати в повече от 20 държави, включително Камбоджа, Китай, Индия, Египет, Гърция и Италия, твърдят официални лица.

Ню Йорк е център на трафика и от 2021 г. насам са конфискувани няколко антики от музеи, включително от уважавания Метрополитен, и от богати частни колекционери в Манхатън, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Изгубеното злато на якобитите: изследовател посочи къде да се търси съкровището (ВИДЕО)

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес