Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се похвалиха с най-голямото увеличение на ядрения си арсенал от Студената война насам

05 август 2024, 07:43 часа • 996 прочитания

В резултат на инвестициите, направени в администрациите на Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън, Американската национална агенция за ядрена сигурност (NNSA) успя да достави над 200 модернизирани ядрени оръжия на американското министерство на отбраната през 2023 година. Това е най-голямата ни доставка за една година от края на Студената война. Думите са на Джил Хруби, която е начело на NNSA.

Хруби изрично посочи количеството доставени нови ядрени оръжия като "значителна промяна" и то в сравнение само преди няколко години, когато нещата са били на ниво да се произведат няколко единици.

"NNSA е ангажирана с едновременната модернизация на нашите ядрени запаси и нашата поддържаща производствена и научна инфраструктура, и следователно възможността да доставя на Министерството на отбраната навреме и с бързи темпове е голямо постижение. И трето, това постижение би трябвало да помогне за изравняване на нашето мислене спрямо Русия и Китай", добави Хруби, според която Русия и Китай са решени да модернизират и разширят ядрените си арсенали (тя изрично напомни за разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус), но това искат и САЩ и ще го направят, ако продължават да инвестират в програмата.

Още: Ракети по столиците в Европа: Руската телевизия онагледи Третата световна война (ОБЗОР - ВИДЕО)

Ядрените оръжия на САЩ

По думите на Хруби, програмата W88 Alt 370 и програмата за удължаване на живота на термоядрените бомби B61-12 вървят с пълна пара. Очаква се през септември, 2027 година да бъде налице първата нова бойна глава W80-4, а производство на бойната глава W87-1 да започне през 2031-2032 година.

"W93, нова програма за бойни глави, базирана на съществуващи проекти, е планирана за производство, започващо в средата на 30-те години. Тази система се проектира и произвежда успоредно с резервната бойна глава в Обединеното кралство. Взети заедно, тези програми представляват нашите усилия да поддържаме ядрената триада", обобщи Хруби.

Отделно, САЩ готви и бомба B61-13 – производство се чака да почне през 2026 година. А още тази година се чака ядрена крилата ракета с морско базиране SLCM-N.

Хруби каза и нещо друго важно – приоритет за САЩ е производство на плутоний, както и осигуряване на безопасността на съоръжените за уран в комплекса Y-12 в Тенеси.

Още: Търсел баланс на силите: Путин плаши света с развитие на руския ядрен потенциал

Източник: NNSA

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес