Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са изхарчили 96% от средствата, предвидени за пряка помощ за Украйна (ВИДЕО)

08 ноември 2023, 22:18 часа • 2490 прочитания

САЩ са изразходили на 96% предвидените средства за помощ за Украйна. Това съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби. Той уточни, че в тези средства влизат пари по всички направления - от хуманитарна помощ до доставки на оръжие. 

"В САЩ не са останали средства за пряка бюджетна подкрепа на Киев. Без нови средства хуманитарната помощ може напълно да спре", потвърдиха и от USAID. „Без допълнителни средства украинското правителство ще трябва да приложи извънредни мерки, като издаване на пари и неизплащане на критични заплати на служителите, което може да доведе до хиперинфлация и сериозно да навреди на военните усилия“, предупреди говорителят на USAID Ерин Маккий.

Припомняме, че снощи демократите в Сената на САЩ блокираха опита на републиканците да спечелят бързо одобрение за законопроекта за спешна помощ на Израел, който беше приет от Камарата на представителите миналата седмица. Причина за спирането на помощта стана фактът, че в пакета не фигурира помощ за Украйна.

Демократите възразиха, като подчертаха важността на предоставянето на помощ на Украйна, както и на Израел, в допълнение към хуманитарната помощ, финансирането за сигурността на границите и парите за противодействие на Китай в Тихия океан - всички тези компоненти бяха включени в общ пакет от президента Джо Байдън.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес