Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разполагат ядрена подводница в Близкия изток

06 ноември 2023, 12:57 часа • 2294 прочитания

Военноморските сили на САЩ изпратиха ядрена подводница с управляеми ракети в Близкия изток, където от 7 октомври насам бушува война заради нападението на "Хамас" срещу Израел.

Обновено на 7 ноември: Подводницата "Флорида" влезе в Персийския залив. Тя не носи ядрени оръжия.

"На 5 ноември 2023 г. подводница клас "Охайо" пристигна в зоната на отговорност на Централното командване на САЩ", съобщи командването (CENTCOM) в Twitter. Конкретният район включва именно Близкия изток.

Още: Китай разработва нова ядрена подводница - безшумна и трудна за проследяване (ВИДЕО)

Публикацията на звеното на Министерството на отбраната на Щатите показва и снимка на подводницата, която се движи през Суецкия канал.

Още: За първи път балистична ракета бе свалена в Космоса - Израел я прехвана (ВИДЕО)

Военната техника на САЩ в Близкия изток

След избухването на войната на 7 октомври между "Хамас" и Израел - най-близкия регионален съюзник на САЩ, Вашингтон прехвърли значителни военни активи в региона, включително два самолетоносача и голям брой изтребители.

САЩ обявиха също така разполагането на около 1000 американски войници и ангажирането на неуточнен брой командоси за специални операции, които "съветват" израелските военни за техните действия в Газа.

Освен това Вашингтон предприе стъпки за укрепване на отбраната на съюзниците си от Персийския залив, като системата за противоракетна отбрана THAAD е предназначена за Саудитска Арабия, а ракетните системи "земя-въздух" Patriot ще бъдат изпратени в Кувейт, Йордания, Ирак, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства, съобщи The Wall Street Journal.

Още: Пропалестински демонстранти щурмуваха военна база на САЩ и Турция (ВИДЕО)

Възпиране

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър заяви, че струпването е насочено към възпиране на регионална ескалация и защита на САЩ и техните партньори.

"След терористичното нападение на "Хамас" ние също така ясно заявихме, че не искаме ситуацията в Израел да се разрасне в по-широк регионален конфликт", каза Райдър на брифинг на 24 октомври. "И както чухте да казват президентът Байдън, министър Лойд Остин и други висши американски ръководители, нашето послание към всяка държава или група, която смята да се опита да се възползва от тази ситуация, за да разшири конфликта, е: "Не го правете"," отбеляза той.

От 7 октомври насам американските военни бази и техника са подложени на силен обстрел от страна на свързаните с Иран милиции в Сирия и Ирак. През това време тези групировки извършиха десетки нападения срещу американски бази, като при най-тежкото от тях на 17 и 18 октомври са ранени 21 американски военнослужещи в гарнизон Ал-Танф в Сирия и във военновъздушната база Ал-Асад в Ирак.

Още: Иран: САЩ ще бъдат ударени тежко, ако не бъде прекратен огънят в ивицата Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес