Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ продава маркови ракети на Египет

25 септември 2024, 06:45 часа • 601 прочитания

САЩ одобриха продажбата на ракети „Стингър“ на стойност 740 млн. долара на Египет, предаде БГНЕС. Държавният департамент информира Конгреса, че одобрява продажбата на 720 ракети „Стингър“ за използване в съществуващите системи.

Още: САЩ отмениха визите за Катар

Продажбата

Продажбата ще спомогне за „подобряване на сигурността на една приятелска страна, която продължава да бъде важна сила за политическа стабилност и икономически растеж в Близкия изток“, се казва в изявление на Държавния департамент. Конгресът все още може да блокира продажбата, но подобни опити обикновено са неуспешни.

Сделката вероятно ще допринесе за увеличаване на натрупаните военни доставки от страна на Съединените щати, които получиха поръчки от Тайван и съюзниците от НАТО и увеличават въоръженията както за Украйна, така и за Израел във водените от тях войни.

Миналата седмица държавният секретар Антъни Блинкен посети Кайро и приветства партньорството с Египет, който заедно с Катар работи с Вашингтон за прекратяване на огъня в продължаващата вече почти година война в Ивицата Газа.

Заради натиск и международните критики през последните две години Кайро помилва стотици политически затворници.

Още: САЩ съдят Visa за предполагаеми монополни практики

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес