Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пренасочват всички доставки на Patriot и NASAMS към Украйна

20 юни 2024, 19:26 часа
Реклама

САЩ пренасочват всички доставки на ракети-прехващачи за Patriot и NASAMS към Украйна, стана ясно от изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в Белия дом, цитиран от "Вашингтон пост".

Реклама

Той потвърди, че администрацията е решила да изпрати в Украйна произведените в краткосрочен план ракети-прехващачи. "САЩ ще приоритизират доставките на системи на противовъздушна отбрана за Киев", заяви Джон Кърби.

Още: Голяма новина: Румъния дава Patriot на Украйна, САЩ пренасочват всички поръчки към Киев

"Правителството на САЩ взе трудното, но необходимо решение да промени приоритетите на планираните в близко бъдеще продажби за други държави, по-специално на ракети за Patriot и NASAMS, за да отидат вместо това в Украйна", посочи Кърби.

Той уточни още, че промяната на приоритетите няма да засегне Тайван и Израел. Благодарение на тази мярка Украйна ще получи, според него, стотици ракети. Първата доставка за Украйна ще бъде извършена през следващите седмици.

Още: Кошмарът за руските военни самолети: Повече за "Пейтриът" и успехите ѝ в Украйна (ВИДЕО)

Решението на САЩ от 20 юни затвърждава ангажимента на американския президент Джо Байдън към Киев и гарантира, че Украйна ще получи системите, от които се нуждае, за да защити своите градове и критична инфраструктура.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес