Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ обещаха нов военен пакет за Украйна въпреки драмите с бюджета

03 октомври 2023, 10:23 часа • 3499 прочитания

САЩ ще изпратят "скоро" още един пакет от помощи за Украйна, заяви в понеделник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Така тя опита да успокои опасенията в Киев, след като на 30 септември Конгресът в САЩ прие временен бюджет, но без помощ за украинската страна.

Причината е, че Щатите трябваше да предотвратят спиране на работата на правителството. Това се случи с 45-дневна временна мярка, в която бе замразена подкрепата от 6,2 милиарда долара за Киев, поискана от президента Джо Байдън.

Още: "Катастрофа": Руски войници пак зоват за помощ. Сменен ли е пореден генерал? (ВИДЕА)

"Путин греши - ще подкрепим Украйна"

"Зад Украйна стои силна, много силна международна коалиция. И ако Путин си мисли, че може да ни надвие, греши. Той греши. И затова скоро ще имаме още един пакет от помощи за Украйна, за да дадем знак, че продължаваме да подкрепяме смелия украински народ", заяви Жан-Пиер по време на брифинг в Белия дом.

Снимка: Getty Images

Според американски служител, цитиран от Politico, най-новият пакет от помощи ще бъде предоставен по-късно тази седмица.

През септември украинският президент Володимир Зеленски се срещна с ръководството на Конгреса, за да помоли за повече помощ. Според лидера на мнозинството Чък Шумър Зеленски тогава му е казал: "Ако не получим помощта, ще загубим войната".

В неделя Байдън призова Конгреса да действа бързо и да одобри допълнителна помощ на фона на опасенията, че американското финансиране за страната скоро ще спре.

"Огромното мнозинство и от двете партии - демократи и републиканци, Сенат и Камара на представителите - подкрепят помощта за Украйна и бруталната агресия, която й е наложена от Русия", каза Байдън.

Още: Сенаторите на САЩ потвърдиха в съвместна декларация, че подкрепата за Украйна ще продължи

Без дългосрочно финансиране няма да има помощ за Киев

Обявяването на предстоящия пакет от военно оборудване за Украйна идва в момент, когато Пентагонът се притеснява, че няма да може да изпраща оръжия още дълго време, ако Конгресът не осигури допълнително финансиране.

Министерството на отбраната все още разполага с оръжия на стойност 5,4 млрд. долара, които може да изпрати на Украйна, но бързо изчерпва парите за попълване на собствените си запаси, твърдят двама американски служители, запознати с дискусиите.

Това са пари в президентската сметка, след като "счетоводна грешка" принуди Министерството на отбраната да преизчисли стойността на оборудването, което е било изпратено на Украйна. Първоначално Пентагонът надцени вече изпратената помощ с 6,2 млрд. долара, тъй като служителите пресметнаха стойността на подмяната на оръжията, вместо стойността на оръжието при закупуването му.

Министерството на отбраната също така разполага с 1,6 млрд. долара, останали от 25,9 млрд. долара, които Конгресът е предоставил за Украйна, но висшите ръководители са решили да използват тези пари за попълване на собствените запаси на Пентагона, заявяват двамата американски служители пред Politico.

В другата банка със средства за помощ на Украйна - Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която позволява на администрацията да финансира закупуването на оръжия и оборудване за Киев, вместо да ги изтегля от запасите на САЩ - не са останали пари.

Още: Ако САЩ не оправят бюджетната каша до дни, помощ за Украйна ще има още само няколко седмици

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес