Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

10 май 2024, 23:00 часа • 4620 прочитания

САЩ заявиха, че очакват Русия да засили новата си офанзива в Украйна. Вашингтон също така изрази увереност в Киев и съмнение, че Москва ще постигне значителни успехи, предаде АФП.

Още: CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

„Възможно е през следващите седмици Русия да направи допълнителни успехи, но не очакваме големи пробиви и с течение на времето притокът на американска помощ ще позволи на Украйна да устои на тези атаки през 2024 г.“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Още: Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

„Русия вероятно ще увеличи интензивността на огъня и ще ангажира допълнителни войски в опит да установи плитка буферна зона по украинската граница. Ние сме уверени в украинските сили и работим денонощно, за да им осигурим оборудването, инструментите, оръжията, от които се нуждаят, за да се защитят от тези атаки“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Още: Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

По-рано днес Джо Байдън се ангажира с още 400 млн. долара военна помощ за Украйна. Финансирането беше предоставено в момент, когато Русия започна сухопътна офанзива в североизточната част на Харковска област на Украйна, напредвайки в граничната зона, от която беше изтласкана преди близо две години.

Още: Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Кърби заяви, че Съединените щати са очаквали офанзивата и че Русия се е подготвила за нея по време на дългото забавяне на одобряването на новата помощ за Украйна от страна на Конгреса на САЩ.

Още: Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес