Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Не насърчаваме Украйна да извършва удари отвъд границите си

04 май 2023, 16:39 часа • 1384 прочитания

САЩ отговориха на твърденията на Русия, че Вашингтон стои зад атаката с дрон по Кремъл от нощта между 2 и 3 май. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност адмирал Джон Кърби заяви пред телевизионния канал MSNBC, че позицията на Москва е невярна.

Той добави, цитиран от BBC, че САЩ не насърчават Украйна да нанася удари извън границите си, а също така не ѝ дават подобна възможност.

Първоначално Русия обвини Киев, че е организирал предполагаемия удар с дрон по Кремъл, като определи това за опит за убийство на президента Владимир Путин. Украинският президент Володимир Зеленски категорично отрече страната му да е извършила нападението.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прехвърли вината върху САЩ.

„Ние добре знаем, че решението за подобни атаки се взема не в Киев, а във Вашингтон. Често дори целите се определят не от Киев, а от Вашингтон. Не всеки път на Киев се дава право да избира средствата. Вашингтон трябва ясно да разбере, че знаем това“, заяви той.

Същевременно от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) заявиха, че най-вероятно Русия сама е инсценирала атаката с дронове срещу Кремъл като част от кампанията за втвърдяване на настроенията в руското общество и за продължаване на курса на мобилизация.

ОЩЕ: Оценка от САЩ: Дроновете над Кремъл са руска инсценировка (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес