Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ настояват за дипломация след ударите на Израел по Ливан (ВИДЕО)

20 септември 2024, 06:15 часа • 584 прочитания

През последните няколко часа израелски изтребители са обстрелвали цели на "Хизбула" в Южен Ливан и са поразили стотици ракетни установки, които са били в непосредствена готовност за атаки към територията на Израел, предаде БТА. 

Бомбардировката включва повече от 52 удара в Южен Ливан след 21:00 ч. (18:00 ч. по Гринуич), съобщи ливанската държавна информационна агенция NNA.

Още: Израел започна масирана въздушна атака срещу Ливан минути преди обявената реч на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

ЦАХАЛ ще продължи да се бори срещу "Хизбула"

Военните казаха, че от снощи следобед изтребителите им са поразили около 100 ракетни установки, способни да изстрелят общо около 1000 ракети.

"ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) ще продължат да действат, за да ограничат инфраструктурата и способностите на терористичната организация "Хизбула" с цел защита на държавата Израел", се казва в изявление на въоръжените сили.

В социалните мрежи има видеокадри, показващи взривове, за които се твърди, че са вторични - т.е. взривяващи се оръжия и боеприпаси:

САЩ са обезпокоени от нова война

Междувременно Белият дом заяви, че дипломатическо решение е постижимо и спешно необходимо, а Великобритания призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хизбула". САЩ "се страхуват и са обезпокоени от потенциална ескалация", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Израел във вторник предупредил министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в телефонен разговор, че в Ливан ще бъде проведена военна операция, но не дал никакви подробности за нея, заявиха американски официални представители. Официалните представители подчертаха, че САЩ не са играли никаква роля в нападенията, при които избухнаха комуникационни устройства и заявиха, че били изненадани от спецификата на операциите.

Още: Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес