Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ наложиха нови санкции на Грузия

17 септември 2024, 06:35 часа • 780 прочитания

Финансовото министерство на САЩ наложи нови санкции срещу грузински официални лица заради нарушения на гражданските права, съобщи БГНЕС.

„Днешното действие подчертава нашата загриженост относно последиците от антидемократичните действия в Грузия и усилията на ключови лица да използват насилие и сплашване за постигане на целите си“, заяви официалният представител на Министерството на финансите Брадли Смит.

Още: Нарушил санкциите: САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро

Опасения за демокрацията в Грузия

Опасенията за демокрацията в Грузия нараснаха, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ прие закон за чуждестранните агенти. Законодателството изисква организациите, получаващи чуждестранно финансиране, да бъдат обозначени като „чуждестранни агенти“.

През май САЩ обявиха ограничения за пътуване на грузински официални лица, за които се смята, че са отговорни за „подкопаването на демокрацията“ в страната. Последният кръг от санкции е насочен към длъжностни лица и граждани, свързани с „насилствено потискане на упражняването на свободата на мирни събрания на грузинците, участващи в демократичния процес и мирното изразяване на мнение“.

Освен срещу длъжностните лица, Министерството на финансите обяви санкции и срещу двама частни граждани - Константин Моргошия и Зураб Махарадзе, свързани с крайнодясната и проруска група Alt-Info, известна с организирането на насилие срещу ЛГБТИ общността в страната.

Още: Швейцария ще се присъедини към следващия пакет санкции на ЕС срещу Русия

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес