Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ искат да разположат в Япония ракетни системи със среден обсег: Как ще реагира Китай? (ВИДЕО)

10 септември 2024, 16:05 часа • 852 прочитания

САЩ са изразили интерес към разполагането на ракетна система със среден обсег на действие в Япония за съвместни военни учения.

Кристин Уормут - секретар на Сухопътните войски на САЩ - заяви, че това е било обсъдено по време на посещението ѝ в Япония миналия месец. И по-конкретно - говорило се е за разполагане на ново подразделение, което има ракетна система Typhon.

"Имах чудесно посещение в Япония, чудесна дискусия с министъра на отбраната Минору Кихара“, заяви Уормут на информационната конференция по отбрана миналата сряда. „Знаете ли, смятам, че очевидно бихме били много заинтересовани да видим Многофункционалната оперативна група да действа от Япония“ като част от ученията. „Ясно изразихме интереса си към това пред японските сили за самоотбрана“, каза тя. Уормут отбеляза, че всяко разгръщане „ще става с темпото на японското правителство“, цитирана от Japan Times.

Още: Стратегията на САЩ за Украйна: Белият дом представи доклад на Конгреса

Какво може Typhon и защо може да бъде разположена в Япония?

През април армията на САЩ за първи път разположи пусковата установка Typhon, която може да изстрелва крилати ракети „Томахоук“ с обсег 1600 км, и ракети SM-6 в Индо-тихоокеанския регион за съвместни военни учения. Става въпрос за северната част на Филипините. Това разполагане трябва да приключи по някое време този месец.

При използване на ракети SM-6, които според американската армия са единствената реална защита срещу високоманеврени хиперзвукови оръжия, системата може да се използва и в отбранителен план.

Това беше първият случай, в който САЩ изпратиха наземно базирани ракети със среден обсег в чужбина, откакто администрацията на президента Доналд Тръмп се оттегли през 2019 г. от Договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г., съгласно който всички наземно базирани ракети, конвенционални и ядрени, с обсег между 500 и 5500 километра бяха забранени.

Още: САЩ предупреди Китай да не предприема опасни действия в Южнокитайско море

Китай няма да хареса това

Япония отрече многократните медийни съобщения през последните години, в които се изтъква възможността Съединените щати да разположат подобни оръжия в съюзническата държава. Сега новината се превръща в предизвикателство, тъй като разполагането им в Япония на практика би превърнало обектите в мишена на мощния ракетен арсенал на Китай.

Според последния годишен доклад на Пентагона за китайската армия - Пекин разполага с 1850 ракети с обсег от 1000 до 5500 км.

Въоръжено с ракети „Томахоук“ и разположено на отдалечените японски острови, оръжието би поставило Тайван, части от Южнокитайско море и голяма част от континенталната част на Китай на разстояние от потенциален удар.

Пекин заяви, че „категорично се противопоставя“ на всяко разполагане в Индо-тихоокеанския регион, което би поставило мощното оръжие на „прага на Китай“ и „би увеличило риска от погрешна преценка и грешни изчисления“.

Още: "Драматична ескалация": САЩ с първа реакция на балистичните ракети от Иран за Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес