Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ дават 10 млн. долара за данни за информационен глашатай на Путин

18 октомври 2024, 22:49 часа • 1020 прочитания

Правителството на САЩ обяви награда до 10 милиона долара за информация, водеща до идентифицирането или местоположението на стоящите зад руската медийна група Рибар. Това става ясно от Rewards for Justice на американското правителство.

Още: Руските ботове се събудиха за изборите в САЩ: Реалността в мрежата на Мъск

На сайта се казва, че заповедта важи за всяко чуждестранно лице, включително чуждестранно юридическо лице, което съзнателно се е ангажирало или участва в намеса в изборите в САЩ, както и разпространява информация, водеща до предотвратяване, разочарование или благоприятно разрешаване на акт на чужда намеса в изборите.

Още: "Дисниленд" е под вода - снимки на "наводнението" се оказаха фалшиви

Rybar LLC (известен също като Rybar, Rybar OOO и Project Rybar) е руска медийна организация, финансирана преди това от починалия руски магнат Евгений Викторович Пригожин. Каналът обаче е създаден от Михаил Звинчук, бивш говорител на руското военно министерство, награждаван лично от Владимир Путин. Rybar получава финансиране за договорена работа от руската отбранителна промишлена организация "Ростех", която беше санкционирана от Министерството на финансите на САЩ през юни 2022 г. Руската държавна корпорация "Ростех" и нейните дъщерни дружества се опитаха да заобиколят санкциите с различни средства, включително материални придобивания чрез прокси производители и доставчици. Rybar разчита на връзките и финансирането от "Ростех", за да подсили военния капацитет на Русия и да развие проруски и антизападни наративи, се казва в публикация на американското правителство.

Още: Ще продължи ли Москва войната? Ето отговорът на Путин (ВИДЕО)

Rybar управлява пропагандните социални медийни канали #HOLDTHELINE и #STANDWTHTEXAS за насърчаване на политическите интереси на руското правителство в Съединените щати. Освен това, преди президентските избори в САЩ през 2024 г., Rybar създаде канала „TEXASvsUSA“ в „X“ (бивш Twitter), за да използва проблема с имигрантите без документи, преминаващи границата с щата Тексас – тема, която е политически и социално чувствителна за жителите. Чрез TEXASvsUSA Rybar се стреми да посее раздори, да насърчи социалното разделение, да подклажда партизански и расов раздор и да насърчава омразата и насилието в Съединените щати.

Още: Люлката на войната: В Русия военната пропаганда за децата започва още от 3-годишна възраст

Всеки, който има информация за Rybar LLC, неговите злонамерени дейности или свързани лица или организации, може да се свърже с Rewards for Justice анонимно чрез базирана на Tor линия за съвети на he5dybnt7sr6cm32xt77pazmtm65flqy6irivtflruqfc5ep7eiodiad.onion (необходим е браузър Tor), се казва в съобщението на американското правителство.

Още: Кремълската пропаганда пак заговори за специална военна операция в Казахстан

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес