Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ дава военна помощ на Израел

12 юли 2024, 06:15 часа • 864 прочитания

САЩ "напредват" с изпращането на 500-килограмови бомби за Израел, предаде БГНЕС. Вашингтон спря доставката на бомби в началото на май, когато се оказа, че Израел е на прага на мащабна сухопътна операция в Рафах в южната част на Газа.

Придвижват се напред

"Бяхме категорични, че нашата загриженост е свързана с крайната употреба на 2000-килограмовите бомби, особено преди кампанията на Израел в Рафах, която те обявиха, че приключват", посочи американският служител при условие на анонимност.

"Поради начина, по който се съставят тези пратки, понякога могат да бъдат смесени и други боеприпаси. Точно това се случи тук с 500-килограмовите бомби", каза служителят и добави: "Тъй като нашето безпокойство не беше свързано с 500-килограмовите бомби, те се придвижват напред като част от обичайния процес."

Нетаняху обвини САЩ, че бави доставките на оръжия

Миналия месец израелският министър-председател Бенямин Нетаняху публично обвини администрацията на президента Джо Байдън, че забавя доставките на оръжия за Израел.

Представители на САЩ отхвърлиха обвиненията, като заявиха, че е засегната само една пратка с бомби. По-късно двете страни сигнализираха за напредък в разрешаването на разрива. Байдън посочи по време на пресконференция, че 2000-килограмовите бомби няма да бъдат изпратени на Израел.

"Няма да предоставям 2000-килограмовите бомби. Те не могат да бъдат използвани в Газа или в който и да е населен район, без да причинят голяма човешка трагедия и щети", каза президентът.

САЩ са основният военен поддръжник на Израел, но Белият дом изрази разочарованието си от нарастващия брой жертви сред цивилното население в Газа, където Израел провежда повече от девет месеца операции. 

Още: Белият дом: Има различия между Израел и "Хамас" по споразумението за прекратяване на огъня

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес