Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

29 юни 2024, 08:00 часа • 12354 прочитания

САЩ се готвят да обявят пакет от военна помощ за Украйна на стойност около 150 млн. долара, съобщи БГНЕС.

Реклама

Още: Зеленски: Планът за край на войната ще е готов тази година

Новата военна помощ

Новият пакет ще включва нови ракети HIMARS, противотанково оръжие, стрелково оръжие и гранати, както и 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди. Прехващачите за противовъздушна отбрана HAWK също ще бъдат включени в пакета за помощ, който сега се очаква да бъде представен на 1 юли.

На 1 юни САЩ дадоха на Украйна разрешение да използва доставени от САЩ оръжия, включително ракети HIMARS, за нанасяне на удари по цели в Русия, разположени в близост до границата с Харковска област.

САЩ забранява на Украйна да използва ATACMS

Според американски официални лица Вашингтон все още забранява на Украйна да използва ATACMS и други оръжия с далечен обсег на действие, доставени от САЩ, за нанасяне на удари по-навътре в Русия.

Още: Украйна получи експерименталната американска гаубица Hawkeye (ВИДЕО)

На 24 юни, Русия заяви, че Украйна е използвала оръжия, предоставени от САЩ, при удар по окупирания Крим, при който се твърди, че са загинали четирима души и са ранени 151. Съобщенията не можеха да бъдат независимо проверени, а Украйна не е коментирала новината към момента.

Новият военен пакет ще бъде предоставен по линия на президентското правомощие за съкращаване на средства - механизъм, който позволява на президента да доставя оръжия на съюзниците от наличните запаси на САЩ.

Още: Белият дом е дал разрешение ВСУ да удря с американски оръжия по още едно направление в Русия

През април САЩ приеха дългоочаквания пакет от помощи в размер на 61 млрд. долара, като голяма част от него обхващаше военната помощ.

На 26 април Пентагонът обяви, че е готов да пристъпи към изпращане на оръжия на стойност 1 млрд. долара на Киев от запасите на САЩ. Впоследствие през следващите месеци САЩ изпратиха 3 други пакета с помощи, като разрешиха пакет от помощи за отбрана на стойност 400 млн. долара, последван от 275 млн. долара, и пакет от помощи на стойност 225 млн. долара в началото на юни.

Още: "Няма да спечелят": Украйна видя какво я чака, ако Тръмп е президент. ВСУ контраатакуват на фронта (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес