Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Салвадор обяви извънредно положение заради климатичните промени

15 април 2016, 08:08 часа • 1066 прочитания

Последиците от климатичните промени в Салвадор, които се изразяват в засушаване и недостиг на вода, принудиха властите в централноамериканската република да обявят извънредно положение, предаде БГНЕС.

Салвадорският президент Салвадор Санчес Серен обяви мярката на пресконференция. В Салвадор живеят около 6,4 милиона души.

„Разреших на ръководителя на Националното управление по водоснабдяване и канализация да обяви извънредно положение, което ще му даде възможност през следващите три месеца да получи 3,5 милиона долара и незабавно да започне пробиване на нови сондажи, както и да предприема други мерки”, обяви Серен. Освен това в района на столичната агломерация, където ситуацията е най-тежка, бе въведен режим „оранжева тревога”.

Според ръководителя на силите на Гражданска защита Хорхе Мелендес, такава стъпка ще даде възможност на властите на държавно, регионално и общинско равнище да насочат всички необходими сили и средства за решаване на проблема с осигуряване на вода за населението. Очаква се необходимите дейности в района на Сан Салвадор да започнат в най-скоро време.

Климатичните промени в региона, свързани с Ел Ниньо, принудиха няколко държави да предприемат извънредни мерки заради засушаването.

Една от страните, които се сблъскаха с недостиг на вода, е Венецуела. По официални данни около 70% от електроенергията в страната се произвежда от водноелектрически централи, които през последните месеци изпитват постоянен дефицит от вода. Властите започнаха реализирането на програма за икономия на електроенергия като се стигна дори до намаляване на работната седмица и вероятна промяна на часовия пояс на страната. В Куба също регистрираха климатични изменения, които застрашават селскостопанското производство.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес