Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено и уточнено: 50 млрд. долара от парите на Путинова Русия отиват за Украйна

26 октомври 2024, 17:00 часа • 1319 прочитания

Постигнахме консенсус как да предоставим приблизително 50 млрд. долара заеми на Украйна. Целта ни е до края на годината да започнем да превеждаме парите. Това обяви в официално съобщение Белият дом, визирайки договорката на ниво Г-7 за кредитна рамка за Украйна, която ще бъде подсигурена с печалбите от замразени руски активи.

"Заемите в тази рамка ще бъдат обслужвани и изплащани от бъдещи потоци от печалбата от замразени руски суверенни активи, в съответствие със съответните правни системи на Г-7 и международното право. Заемите ще бъдат изплатени на Украйна по множество канали, парите ще отидат в подкрепа на бюджетната и военната помощ за Украйна, както и за възстановяването ѝ след последствията от руската агресия, в съответствие с всички приложими закони и съответните правни системи на членовете на Г-7. Руската незаконна и непровокирана агресия причини неописуема вреда на народа на Украйна и на глобалния мир и сигурност. Няма да се уморим в решимостта си да дадем на Украйна необходимата подкрепа, за да надделее. Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война и да плати за щетите, които е причинила на Украйна в съответствие с международното право. Времето не е на страната на Путин", гласи есенцията на съобщението от Белия дом.

Припомняме, че САЩ вече се съгласиха да поемат даже повече средства от първоначално говореното в рамката от заеми: Зеленски потвърди: САЩ дават 20 млрд. долара на Украйна, гарантирани с активи на Русия (ВИДЕО)

При Европейският съюз одобрената рамка е до 35 млрд. евро, което значи, че може да са по-малко, ако от другите страни на Г-7 дойдат повече от 15 млрд. евро: И Евросъюзът одобри заем от 35 милиарда евро за Украйна

Европейският мирен механизъм

Същевременно, агенция Bloomberg съобщи, че Франция и Германия не са във възторг от предложението на ЕК за разблокиране на т.нар. Европейски механизъм за поддръжка на мира. Това е фонд, от който всички страни-членки на ЕС, които доставят оръжие на Украйна, получават компенсации за действията си. Идеята обаче е всички участници задължително да правят вноски във фонда на база на големината на своя БВП и единодушно да се вземат решения за отпускане на средства за компенсации.

Проблемът отново е унгарският премиер Виктор Орбан - той блокира отпускането на над 6 млрд. евро компенсации за доставки на оръжие за Украйна. Затова ЕК предлага доброволни вноски и съответно уговорки с Украйна на тази база за оръжейни доставки. Франция и Германия обаче искат Европейския механизъм за мир да остане единен външнополитически инструмент на ЕС, а с предложението на ЕК това не може да се случи.

На този фон, най-големия германски оръжеен концерн Rheinmetall обяви, че строи 4 завода в Украйна. Сред тях - такива за производство на взривни вещества и боеприпаси, но и на бронирана техника. До края на годината се чака първа доставка от бронирани машини Lynx за украинската армия. Последният засега завод ще произвежда ПВО системи.

Още: Унгария блокира компенсациите на страните от ЕС за оръжието за Украйна. Блокът прави нов фонд?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес