Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват влиятелна католическа организация заради жени, държани в робство

03 октомври 2024, 09:46 часа • 769 прочитания

Аржентинската прокуратура започна наказателно разследване срещу висшите органи на католическата организация "Опус Деи" (Opus Dei) в Южна Америка за престъпления, извършени в периода от 70-те години на 20. век до 2015 г. Влиятелната структура е обвинена в трафик на хора и трудова експлоатация на най-малко 44 жени, наети от религиозния орден за изпълнение на домашни задължения.

Прокурорите са поискали от федерален съдия да призове за свидетели лицата, които през този период са служили като викарий или регионален съветник на Opus Dei в Аржентина, Парагвай, Уругвай и Боливия: Карлос Нанней (1991-1997 г.), Патрисио Олмос (1998-2014 г.) и Виктор Уртизарасу (2014-2022 г.). Те искат също така да разпитат регионалния секретар, отговарящ за женската секция на ордена, Габриел Дондо, който е заемал тази длъжност до 2015 г.

Още: По Хичкок: Птици нападат аржентински град заради обезлесяването (ВИДЕА)

Кои са Opus Dei?

Opus Dei - „Делото на Бога“ на латински - е основана от испанския свещеник Хосемария Ескрива през 1928 г. и има 90 000 членове в 70 държави. Групата на миряните, която е много харесвана от свети Йоан Павел II (папата канонизира Ескрива през 2002 г.), има уникален статут в църквата и докладва директно на папата.

Повечето членове са миряни и жени със светска работа и семейства, които се стремят да „освещават обикновения живот“. Други членове са свещеници или миряни в безбрачие.

Обвиненията, които Opus Dei отрича

След подадена жалба през 2022 г. екипът от прокурори започва разследване, което стига до заключението, че от началото на 70-те години до 2015 г. „хора, заемащи различни длъжности в "Опус Деи", са създали структура, посветена на набирането на най-малко 44 жени, повечето от които момичета, за да бъдат подложени на условия на живот, сравними с робството“.

Още: Бившият президент на Аржентина е обвинен в домашно насилие

"Опус Деи" в Аржентина отрича обвиненията. „Категорично отричаме обвиненията в трафик на хора и трудова експлоатация“, се казва в изявление на офиса на ордена в страната, като се добавя, че има данни, "напълно извадени от контекста". "Това е напълно невярно обвинение", казват от организацията.

Снимка: "Опус Деи", Getty Images

Прокурорите твърдят, че "Опус Деи" е подбирала момичета от семейства с ниски доходи, обикновено от селски райони, отдалечени от центровете за дейност на организацията, и че те са били набирани „под обещанието да получат обучение и да подобрят перспективите си за работа“.

„Веднъж приети, те са били подлагани на режим на „духовно, професионално и трудово обучение“ и ако са показвали призвание да бъдат нумерологични асистенти, са били назначавани пожизнено да изпълняват домашни задачи в центровете на "Опус Деи", както в страната, така и в чужбина“, казват прокурорите, цитирани от Associated Press.

Разследването се съсредоточава върху четири случая, които отговарят на престъплението трафик на хора съгласно действащото аржентинско законодателство. Някои от жалбоподателките са говорили пред AP преди години и съобщават, че са работили при „явно незаконни условия“, които включват работа без заплащане в продължение на над 12 часа без почивки, освен за храна или молитва, липса на регистрация в системата за социално осигуряване и други нарушения на основни права. Самоличността им е запазена в тайна от прокуратурата.

Още: В коя неевропейска държава се говори смесица от италиански и испански?

Повечето от жените са заявили, че физическите и психологическите изисквания, на които са били подложени през годините на службата си, са станали непоносими. Те твърдят, че са били оставени без пари, а много от тях са се нуждаели от лечение при психолог след напускането на "Опус Деи".

Сега федералният съдия трябва да реши дали да удовлетвори искането на прокурорите за призоваване на бившите викарии да дадат показания. "Опус Деи Аржентина" потвърди ангажимента си да окаже пълно съдействие на правосъдието „за изясняване на фактите и разрешаване на ситуацията по справедлив и прозрачен начин“.

Още: Загубата на работни места расте: Аржентина навлиза в техническа рецесия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес