Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогнозите на Financial Times за 2024 г.: Тръмп, Украйна, климата и всичко останало

31 декември 2023, 14:53 часа
Реклама

Екипът на Financial Times сподели своите прогнози за следващата 2024 година. Те обхващат широк спектър от глобални проблеми - от потенциалните военни конфликти, които може да се разразят, през климатичните промени, икономическите тенденции и, разбира се, политиката. Ето какви са основните моменти в прогнозата, а доколко те ще се сбъднат предстои да разберем в предстоящите 12 месеца: 

▪️ Финансовата помощ от САЩ и ЕС за Украйна ще продължи въпреки многото спорове и предизвикателства, пред които са изправени политическите кръгове от двете страни на Атлантическия океан.

▪️ Доналд Тръмп няма да се върне като президент на САЩ.

▪️ Войната между Израел и "Хамас" няма да доведе до пълномащабна регионална криза с участието на подкрепяни от Иран въоръжени групировки.

▪️ Военна агресия от Китай срещу Тайван все пак няма да има независимо от смяната от тайванския президент - фаворитът там е Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия.

▪️ Температурите през 2024 г. ще бъдат още по-високи отколкото през 2023 г. 

▪️ Социалната мрежа X (бившият Twitter) ще бъде изправена пред фалит. Приходите от реклами падат драстично, а опитите за създаване на нови източници на приходи се провалят.

▪️ Урсула фон дер Лайен има шанс да бъде преизбрана за втори мандат като председател на Европейската комисия, въпреки че затова ще са необходими известни усилия.

▪️ Възобновяемите енергийни източници няма да изместят въглищата в световното производство на електроенергия.

▪️ Новият премиер на Обединеното кралство ще бъде лидерът на лейбъристката партия Кийр Стармър. Консерваторите на Риши Сунак изглеждат "разделени и изтощени".

▪️ Централната банка на Япония няма да повишава лихвения си процент над нулата. 2024 ще бъде годината, в която японската централна банка най-накрая ще се откаже от контрола върху кривата на доходност и отрицателните лихвени проценти. Противно на пазарните очаквания, лихвите в края на годината няма да бъдат по-високи от нулата.

▪️ Аржентина няма да доларизира икономиката си въпреки предизборните обещания на новия президент на страната Хавиер Милей.

▪️ Novo Nordisk (производител на лекарства за затлъстяване) ще завърши годината като най-скъпата компания в Европа.

▪️ Великобритания все пак ще върне съкровищата от Партенона на Гърция след разгорелия се скандал през 2023 г.

▪️ Дамите в поп музиката няма да започнат да печелят колкото или повече от колегите си мъже на концертните си турнета. Дисбалансът между половете, уви, се очертава да се запази и през следващата година.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес