Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повдигнаха обвинение на кмета на Ню Йорк

26 септември 2024, 06:15 часа • 600 прочитания

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е обвинен във федерални криминални престъпления след множество разследвания за предполагаема корупция, предаде БГНЕС.

Първият кмет с обвинение

Точните обвинения в запечатания обвинителен акт все още не са ясни, съобщава вестник "Ню Йорк Таймс".

Вестникът допълва, че Адамс е първият действащ кмет на Ню Йорк, срещу когото са повдигнати такива обвинения.

Срещу бившия полицай от Демократическата партия се водят най-малко четири федерални разследвания, включително три, ръководени от окръжния съд на САЩ в Манхатън, които разследват хора от орбитата на кмета и високопоставени служители в неговата администрация.

По-рано през деня представителката на Камарата на представителите на САЩ, демократът Александрия Окасио-Кортес призова 64-годишния кмет да подаде оставка "за доброто на града" - за първи път национална фигура публично го призовава да се оттегли от управлението на най-големия град в САЩ.

Обвинението идва в една вече мрачна седмица за Адамс, чийто екип беше разтърсен от оставките на комисаря по здравеопазването Ашвин Васан и канцлера по образованието Дейвид Банкс, близък приятел на кмета, чийто отдел управлява градската система за обществено образование, в която се обучават един милион ученици. Тези оставки, които влизат в сила в края на 2024 г., последваха незабавните оставки на началника на полицията Едуард Кабан - който напусна само една година след като пое управлението на градската полиция и нейните 36 000 униформени служители - и на главния юридически съветник на Адамс, Лиза Зорнберг.

Кабан, на когото бяха конфискувани всички електронни устройства от федералните следователи, се оттегли, тъй като федералните агенти изглежда се бяха насочили към охранителния бизнес на неговия брат близнак.

Разкритията от проверките разкриха лични и бизнес връзки сред най-близкото обкръжение на кмета, повдигайки въпроса за потенциални конфликти на интереси.

Още: В Ню Йорк: Полицаи простреляха в главата случаен минувач

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес