Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Победа за Тръмп: Назначен от него съдия прекрати делото за класифицираните документи

15 юли 2024, 17:38 часа • 4270 прочитания

Съдия от Флорида прекрати делото на Министерството на правосъдието на САЩ срещу Доналд Тръмп за класифицираните документи, за които републиканецът бе обвинен, че е държал нерегламентирано след края на президентския си мандат.

Решението дойде на 15 юли - часове след като 20-годишен въоръжен нападател откри стрелба и рани Тръмп на предизборен митинг в Пенсилвания. То представлява огромна победа за бившия държавен глава, който ще е кандидатът на републиканците за президент на изборите през ноември 2024 г.

Още: "Трябваше да съм мъртъв": Тръмп след атентата

Мотивите на съдията, назначен от Тръмп

Съдия Айлин Кенън е удовлетворила молбата на Тръмп за прекратяване на федералното дело с мотива, че назначаването на специалния прокурор Джак Смит от Министерството на правосъдието нарушава клаузата за назначенията на Конституцията на САЩ.

Доналд Тръмп номинира и назначи Айлин Кенън за член на федералната съдебна колегия след утвърждаването ѝ от Сената на САЩ през ноември 2020 г. Тогава републиканецът беше в Белия дом.

Тръмп не се призна за виновен по няколкото обвинения по делото за работата му с класифицирани документи, включително умишлено задържане на информация за националната отбрана.

Снимка: Getty Images

Още: "Проект 2025": Радикалният план за промяна на Америка с почерка на Тръмп

След като той напусна Белия дом през 2021 г., в имението му в Мар-а-Лаго във Флорида бяха открити десетки класифицирани файлове, включително в складово помещение. Бившият президент е обвинен в 40 престъпления заради предполагаемото му неправилно боравене със секретни файлове.

"Съдът е убеден, че преследването на този иск от страна на специалния прокурор Смит нарушава два структурни крайъгълни камъка на нашата конституционна схема - ролята на Конгреса при назначаването на конституционни служители и ролята на Конгреса при разрешаването на разходи със закон", заключава Кенън в своето разпореждане от 93 страници, цитирано от CNN и BBC.

Още: Как конспиративните теории превзеха социалните мрежи след опита за убийство на Тръмп

Съдия Кенън заяви, че тези решения се отнасят за това дело, а не за второто, наблюдавано от прокурор Смит, срещу Тръмп за отмяната на резултатите от изборите през 2020 г.

Назначеният от Тръмп съдия от Флорида неотдавна отложи за неопределено време федералния процес за класифицирани документи, като заяви, че има съществени въпроси относно доказателствата. Сега Смит ще може да обжалва решението и да поиска делото да бъде възложено на нов съдия. Той все още не е коментирал публично решението на съдия Кенън.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес