Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пентагонът: Украйна може да използва F-16 за удари в окупираните земи

17 юли 2024, 13:38 часа • 3111 прочитания

Украинската армия ще може да използва изтребителите F-16, които ще получи от западните си съюзници, в рамките на своята суверенна територия. Тя ще може да нанася удари по руски цели в окупираните територии - т.е. Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област, както и полуостров Крим. Това се разбра от думи на говорителя на Пентагона ген. Патрик Райдър в интервю за украинската служба на Voice of America.

Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

Ситуацията с удари на F-16 по цели на руска територия е "по-сложна", каза той. Киев настоява да може да използва изтребителите и в самата Русия.

Райдър увери, че САЩ, Дания и Нидерландия работят усърдно за обучение не само на украинските пилоти, но и на техниците, които ще поддържат самолетите. Той подчерта, че Украйна сама ще реши как да използва изтребителите на украинската суверенна територия.

Още: Гръцки план: Десетки F-16 да отидат в САЩ, а оттам - в Украйна

Генералът допълни, че Щатите си сътрудничат редовно с украинските партньори по отношение на техните нужди, когато става въпрос за защита на суверенната територия на Украйна и за връщане на окупираните територии.

Още: Зеленски: До края на годината ще получим още F-16, но и те няма да са достатъчни (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Политиката на САЩ за удари по Русия не се е променила

"Наскоро разрешихме използването на американски боеприпаси през границата за ответен огън и отбранителни удари. Ако руснаците формират войски, стрелят с артилерия или самолети през границата, ние сме признали това и сме дали разрешение на украинците да го направят", каза той, припомняйки решението на САЩ за използване на американско оръжие на не повече от 100 км дълбочина навътре в Русия. Това е ограничение, което украинците също искат да отпадне.

Още: Объркване: САЩ не дават да се стреля по важни руски летища?

Представителят на Пентагона отбеляза, че политиката на САЩ по отношение на ударите по обекти, разположени на голямо разстояние на руска територия, не се е променила. Вашингтон не иска да види "непредвидени последици" и "ескалация, която може да превърне този конфликт в по-широк, който да излезе извън рамките на Украйна".

Още: Доставката на F-16 от Белгия за Украйна: Графикът е скандален

"Ако ви обстрелват от другата страна на границата или ако руснаците струпват сили, за да атакуват, да речем, Харков, мисля, че е разумно да дадем на украинците възможност да отвърнат на удара. Но отново трябва да се разгледат вторичните и третичните последици по отношение на потенциалната ескалация - ако се поразяват цели в Русия, които не е задължително да имат стратегическо въздействие или могат да имат непредвидими последици по отношение на ескалацията", каза той, цитиран от Voice of America.

Още: Дания с интересен отговор дали F-16 ще може да поразяват Русия

Райдър добави, че САЩ работят в тясно сътрудничество с Украйна и европейските партньори, за да предотвратят по-широка война. "Съединените щати не са във война с Русия. Ние не търсим конфликт с Русия, но напълно подкрепяме правото на Украйна да се защитава. Ще продължим да работим с нея, за да сме сигурни, че тя може да го направи", каза генералът.

Още: САЩ, Нидерландия и Дания потвърдиха: ВСУ ще летят на F-16 до седмици (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес