Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опашки по бензиностанциите и запасяване с храна: Карибите се подготвят за страховит ураган

01 юли 2024, 09:23 часа

Ураганът „Берил“ се насочи към югоизточната част на Карибско море. Властите предупредиха жителите да потърсят убежище от мощните ветрове и вълни, които се очаква да дойдат през нощта от бурята от категория 4, предава АФП.

Реклама

Националният център по ураганите на САЩ (NHC) предупреди жителите, че „Берил“, който в момента се раздвижва в Атлантическия океан на около 240 км югоизточно от Барбадос, ще остане „изключително опасен ураган от категория 4“, когато достигне населените острови в югоизточната част на Карибите. „Очаква се скоро да започнат животозастрашаващи ветрове и буреносни вълни за части от Наветрените острови“, се казва в препоръката на NHC от 23:00 ч. местно време.

Още: Ураганът Едгар удари Москва: Огънати билбордове, отнесени покриви и пострадали (ВИДЕА)

В окото на бурята

Сейнт Винсент и Гренадини, както и Гренада са изложени на най-голям риск да се окажат в центъра на ядрото на бурята от началото на понеделник (1.07).

Барбадос, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Гренада и Тобаго са в сила предупреждения за ураган, а предупреждения за тропическа буря или наблюдения са в сила за Мартиника и по-далеч по пътя на бурята, в южната част на Хаити и Доминиканската република. В Тобаго, по-малкия от двата острова, които съставляват Тринидад и Тобаго, е обявено извънредно положение, а училищата са затворени, съобщава висшият служител Фарли Огъстин. Министър-председателят на Гренада Дикон Мичъл призова гражданите си бързо да потърсят подслон и да спазват полицейския час, обявен за целия остров за времето от 19:00 до 7:00 ч. до 2 юли.

Заради урагана беше отложена и срещата тази седмица в Гренада на карибския регионален блок КАРИКОМ, предава БГЕНС.

В столицата на Барбадос Бриджтаун бяха забелязани автомобили, наредени на опашки по бензиностанциите, а супермаркетите и магазините за хранителни стоки бяха претъпкани с купувачи, които купуваха храна, вода и други консумативи. Някои домакинства вече бяха залостили имотите си.

Берил е първия ураган за атлантическия сезон през 2024 г. рано сутринта на 29 юни и бързо се засили до категория 4.

Още: Най-малко 4 жертви на мощните бури в САЩ (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес