Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николас Мадуро печели: Венецуелската ЦИК и странните резултати

29 юли 2024, 08:14 часа • 1704 прочитания

Президентът на Венецуела Николас Мадуро печели трети мандат, съобщи избирателната служба на страната малко след полунощ местно време, въпреки че имаше данни и съобщения от опозицията, че тя печели. Опозицията вече осъди сериозните според нея нередности при преброяването на гласовете, съобщи Financial Times (FT).

Победата на Николас Мадуро се обявява на база 80% преброяване - той взема 51,2% от гласовете, докато основният му противник Едмундо Гонсалес е получил 44,2%. Изявлението за победата на венецуелския диктатор направи Елвис Аморосо, председател на Националния избирателен съвет на Венецуела - тамошната ЦИК, предаде БГНЕС.

Още: "След президентските избори": Венецуела очаква първите резултати

Аморосо определи резултатите като "съкрушителни и необратими" и бързо поздрави Мадуро за победата му. Той добави, че имало "терористични актове" за саботаж срещу системата за гласуване, които забавили публикуването на резултатите с няколко часа. Привържениците на Мадуро се събраха пред президентския дворец, за да празнуват, а той самият изнесе реч в типичен стил "за свободата и демокрацията".

Делса Соложано, главният представител на опозицията в изборния орган, заяви по-рано, че в "значителен брой избирателни центрове отстраняват наши свидетели [и] други, където отказват да предадат резултатите". Законът на Венецуела гласи, че свидетелите имат право да останат в избирателните секции, докато не проверят преброяването на гласовете и не получат печатно копие на резултата.

На този фон, във Венецуела вече има сблъсъци между демонстранти и венецуелската национална гвардия: Изборите във Венецуела поставят под въпрос властта на Мадуро

Реакция от САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова избирателните власти на Венецуела да публикуват подробни резултати от гласуването на снощните избори, за да бъде гарантирана прозрачност и отчетност, предаде БТА.

"Съединените щати поздравяват венецуелския народ за участието му в президентските избори на 28 юли въпреки значителните предизвикателства и дълбоките опасения за процеса. Сега, след като гласуването приключи, е жизненоважно всеки глас да бъде преброен честно и прозрачно", се казва в изявление на Блинкен.

"Имаме сериозни опасения, че обявеният резултат не отразява волята или гласовете на венецуелския народ", каза обаче Блинкен в Япония.

Латинска Америка е разделена

"Режимът на Мадуро трябва да разбере, че на резултатите е трудно да се повярва. Международната общност и особено венецуелският народ, включително милионите венецуелци в изгнание, изискват пълна прозрачност ... От Чили няма да признаем нито един резултат, който не може да бъде проверен", заяви президентът на Чили Габриел Борич.

"Категорично осъждам поредицата от нередности с цел измама, извършени от венецуелското правителство. Перу няма да приеме нарушаването на волята на венецуелския народ", каза министърът на външните работи на Перу Хавиер Гонсалес-Олаечеа.

Аржентинският президент Хавиер Милей обяви, че "Аржентина няма да признае поредната измама и се надява, че този път въоръжените сили ще защитят демокрацията и народната воля".

"Николас Мадуро, братко мой, твоята победа, която е победа на боливарския и на чависткия народ, чисто и недвусмислено разгроми проимпериалистическата опозиция. Те също така победиха регионалната, интервенционистка и монроистка десница. Народът се произнесе и Революцията победи", заяви обаче кубинският президент Мигел Диас-Канел.

Президентът на Хондурас Сиомара Кастро също изпрати "специални поздравления и демократични, социалистически и революционни поздрави за президента Николас Мадуро и смелия народ на Венецуела за техния неоспорим триумф, който потвърждава суверенитета им и историческото наследство на пълководеца Уго Чавес".

"Следим отблизо този демократичен празник и приветстваме факта, че волята на венецуелския народ на изборите беше зачетена. Искаме да потвърдим желанието си да продължим да укрепваме връзките си на приятелство, сътрудничество и солидарност с Боливарска република Венецуела", коментира боливийският президент Луис Арсе.

Още: Осем държави призоваха за честен вот на президентските избори във Венецуела

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес