Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нарушил санкциите: САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро

02 септември 2024, 20:33 часа • 893 прочитания

Съединените щати конфискуваха самолета на президента на Венецуела Николас Мадуро с аргумента, че придобиването му е в нарушение на американските санкции. САЩ са изпратили самолета от Доминиканската република до Флорида в понеделник, съобщи CNN.

Този акт бележи ескалация на напрежението между двете страни, тъй като САЩ продължават да разследват това, което смятат за корупционни практики от правителството на Венецуела.

Самолетът е описан от официални лица като венецуелски еквивалент на Air Force One и е бил сниман при предишни държавни посещения на Мадуро по света.

Още: Опозицията във Венецуела готви нови протести срещу Мадуро

"Това изпраща съобщение чак до върха", каза един от американските служители пред CNN. "Задържането на самолета на чуждия държавен глава е нещо нечувано за криминални въпроси. Тук изпращаме ясно послание, че никой не е над закона, никой не е извън обхвата на санкциите на САЩ.

Ситуацията във Венецуела има отражение върху политиката на САЩ, тъй като милиони бягат от страната, много от които са избрали да мигрират към границата между САЩ и Мексико.

Години наред американски служители се опитват да спрат потока от милиарди долари към режима. Разследванията по вътрешна сигурност - втората по големина разследваща агенция във федералното правителство - конфискува десетки луксозни превозни средства, наред с други активи, които се насочват към Венецуела.

През март 2020 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Мадуро, заедно с 14 настоящи и бивши венецуелски служители, в наркотероризъм, трафик на наркотици и корупция.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес