Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападателят на Салман Рушди отказа да се признае за виновен

19 юни 2024, 16:06 часа

Хади Матар - американски мюсюлманин от Ню Джърси, който е обвинен в нападението на писателя Салман Рушди през 2022 г., не се интересува от предложеното споразумение за признаване на вина, предаде Асошиейтед прес. Това би съкратило престоя му в щатския затвор, но би го изправило пред федерален по отделно обвинение, свързано с тероризъм.

Реклама

Какво гласи споразумението

Хади Матар, който е на 26 години, седеше мълчаливо в съда на окръг Шътокуа, Ню Йорк, докато адвокатите излагаха предложението, което според тях е изготвено между щатските и федералните прокурори и с което Рушди се съгласява през последните няколко месеца.

Още: Салман Рушди: Хората на изкуството са мишена на авторитарните режими

Снимка: Getty Images

"Споразумението предвижда Матар да се признае за виновен в окръг Шътокуа за опит за убийство в замяна на максимална присъда от 20 години затвор, намалена от 25 години. След това той ще признае вината си и по все още непредявено федерално обвинение в опит за предоставяне на материална подкрепа на терористична организация, което може да доведе до допълнителни 20 години", казаха адвокатите, цитирани от БТА.

Матар, който не се признава за виновен, е задържан без право на гаранция в арест от 2022 г. Това се случва, след като според прокурорите той напада Рушди, когато известният писател се готви да говори пред публика в института "Шътокуа" в Западен Ню Йорк. Рушди ослепява с едното око след инцидента. Модераторът Хенри Рийс също е ранен.

Още: Салман Рушди: Доналд Тръмп е шут и лъжец

Снимка: Getty Images

Окръжният прокурор на окръг Шътокуа Джейсън Шмид каза, че Рушди, който подробно описва почти фаталното нападение и болезненото възстановяване в мемоарите си "Нож" (Knife: Meditations after an Attempted Murder), подкрепя предложеното "глобално решение".

"Салман Рушди предпочита този въпрос да приключи", каза Шмид. Той допълни, че писателят би се противопоставил на намаляването на максималния срок на държавния затвор, като се има предвид естеството на нападението. "Той е дошъл в окръг Шътокуа и е извършил това престъпление, което е не само нападение срещу човек, но и атака срещу концепцията за свободата на словото", каза Шмид.

Още: Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

Адвокатът на Матар, Натаниел Бароне, каза, че Матар иска да се възползва от шансовете си по време на съдебния процес. Съдия Дейвид Фоли нареди на Матар да обсъди предложението с Бароне и да даде окончателен отговор при следващото си явяване на 2 юли.

За Рушди и Матар

Снимка: Getty Images

Рушди, който на 19 юни навърши 77, прекара години в укриване, след като през 1989 г. аятолах Хомейни издаде фетва - указ, призоваващ за смъртта му заради романа му "Сатанински строфи", който някои мюсюлмани смятат за богохулство. В края на 90-те години на ХХ в. Рушди бавно започва да се връща към обществения живот и през последните две десетилетия пътува свободно.

След нападението на сцената разследващите казаха, че се опитват да установят дали Матар, който е роден близо десетилетие след излизането на "Сатанински строфи", го е извършил сам. Федералното обвинение, което според съобщенията прокурорите обмислят, насочва към възможността той да не е действал сам.

Барбара Бърнс, говорителка на прокуратурата, отказа да коментира потенциалното обвинение в тероризъм, като обясни, че прокуратурата не потвърждава или отрича разследванията.

Матар е роден в САЩ, но има двойно гражданство в Ливан, където са родени родителите му. Майка му казва, че синът ѝ се променя, като става затворен и мрачен, след като посещава баща си в Ливан през 2018 г. Шмид каза, че Матар получава предварителен пропуск за събитието, на което говори авторът, и пристига от Ню Джърси ден по-рано с фалшива лична карта, добавя БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес