Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Междинните избори в САЩ на 8 ноември: Всичко, което трябва да знаете

30 октомври 2022, 21:00 часа • 7964 прочитания

В началото на ноември американските гласоподаватели ще отидат до урните за решаващите междинни избори, които ще определят състава на следващия Конгрес на САЩ. Резултатите от вота ще дадат тон на останалата част от президентския мандат на Джо Байдън и според анализаторите вероятно ще разтърсят политическата сцена, белязана от задълбочаваща се поляризация.

На 8 ноември в цялата страна ще се проведат редица местни и щатски избори, а местата в Сената и Камарата на представителите на САЩ също ще бъдат оспорвани.

Историята показва, че междинните избори могат да донесат проблеми за демократите като управляваща партия. Но тъй като Байдън постигна наскоро големи законодателни победи, а либералните избиратели се обединиха, победата на републиканците не е гарантирана.

Ето какво е заложено на карта на изборите и как работи системата:

Какво представляват междинните избори?

Това са общите избори, провеждащи се през ноември на всеки 4 години, малко преди изтичане на половината от 4-годишния мандат на президента. Обикновено около една трета от местата в 100-членния Сенат на САЩ (горната камара), както и всички 435 места в Камарата на представителите (долната камара), се оспорват. Губернаторските постове, щатските законодателни органи, местните съвети и училищните настоятелства също ще бъдат обект на избори в цялата страна.

Тази година вотът засяга всички 435 места в Камарата на представителите, а също така ще бъдат избрани 35 сенатори.

Как се разпределят местата в двете камари?

Всеки щат, независимо от броя на населението си, получава две места в Сената, а местата в Камарата на представителите се разпределят между щатите в зависимост от тяхната големина. Например Калифорния - най-многолюдният щат - има 52 членове на Камарата, а Уайоминг – който е с най-малко население – един член. Но и двата щата излъчват по двама сенатори.

Защо изборите в САЩ се провеждат толкова често?

Основната причина е, че мандатът на Камарата на представителите е само две години. Мандатът на Сената е шестгодишен, така че независимо дали става дума за президентски или междинни избори, на всеки две години обикновено се предлагат 33-34 места в Сената.

Кой контролира Конгреса в момента и какво означава това?

В момента Демократическата партия има крехко мнозинство както в Камарата на представителите, така и в Сената, което им осигурява управленска тройка заедно с Джо Байдън в Белия дом.

За да бъде приет даден законопроект, той трябва да бъде одобрен и от двете камари, така че контролът над Конгреса е от решаващо значение за приемането на законодателство в САЩ.

В допълнение към законодателната дейност, Сенатът има за задача да утвърждава кандидатите за съдии и членове на кабинета на президента, както и да одобрява официални договори.

Очаква ли се демократите да запазят контрола над Конгреса?

Съществува много устойчива историческа тенденция партията на президента почти винаги да губи места в Камарата на представителите и често да губи места в Сената. Демократите обаче се надяват да я преобърнат през 2022 г., като се обединят около правото на аборт, след като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на тази процедура. Те също така се опитват да представят Републиканската партия като привърженик на дясната програма на бившия президент Доналд Тръмп.

Огромен спор съществува и около помощта за Украйна. Голяма част от републиканците вече заявиха, че може да съкратят значително подкрепата за Киев и да концентрират ресурси за справяне с вътрешни проблеми като високата инфлация. Наскоро стана ясно, че законодатели и от двете партии се стремят да осигурят милиарди долари военна подкрепа за Украйна още преди новоизбраните депутати да положат клетва през януари 2023. Това твърдят служители на Конгреса, цитирани при условие за анонимност от NBC. Говори се за сума от порядъка на 50 милиарда долара, които трябва да бъдат достатъчни на Киев за цялата 2023 г.

Ще фигурира ли името на президента Байдън в бюлетината?

В американската политика президентът се избира за четиригодишен мандат и не подлежи на преизбиране по време на междинните избори. Но въпреки че името на Байдън няма да присъства в бюлетините, успехите и неуспехите на неговата администрация все пак могат да повлияят на резултатите.

"Междинните избори са поне отчасти референдум за работата на настоящия президент", казва пред „Ал Джазира“ Алън Абрамовиц - професор по политически науки в университета "Емори" в Атланта.

Играе ли Тръмп роля в междинните избори?

По принцип не е обичайно бивш президент да играе голяма роля в междинните избори, но Тръмп не е случайна политическа фигура. Той успешно подкрепи десетки кандидати в първичните избори на републиканците преди вота през ноември, тъй като продължава да се стреми към евентуална нова кандидатура за Белия дом през 2024 г.

Тръмп и много от подкрепените от него кандидати разпространяват фалшиви твърдения за измами на изборите за президент през 2020 г., което поражда опасения сред критиците относно тяхната ангажираност с демократичния процес.

"Тръмп подкрепи някои кандидати с много малък политически опит, но те подкрепят лъжата за измамите на изборите", казва Абрамовиц. "Това твърдение всъщност не се харесва на избирателите извън партийното ядро. Все повече се засилва усещането, че Републиканската партия се е придвижила много надясно“.

Какво ще се случи, ако републиканците си върнат контрола над Конгреса?

Абрамовиц обобщава този възможен резултат със "задънена улица". "Ще има много конфликти между Конгреса и Белия дом, а Републиканската партия ще се стреми да блокира всякакъв напредък по програмата на Байдън", казва той. "Те биха могли да протакат потвърждаването на всички потенциални назначения във Върховния съд и да блокират всички по-нататъшни съдебни номинации“.

Разследванията на Конгреса срещу Тръмп ще спрат, а републиканците могат да преминат в настъпление, прогнозира експертът. "Те биха могли да прокарат свои собствени разследвания срещу служители на Байдън или дори процедура по импийчмънт", казва Абрамовиц.

Какво ще стане, ако Републиканската партия не успее да спечели?

Всичко по-малко от републиканско мнозинство в двете камари ще е провал за тях. "Това би било доста сериозен показател, че избирателите не са доволни от посоката, в която върви партията, и би засилило конфликтите в нея", казва Абрамовиц.

Неуспехът в средата на мандата може да накара републиканците да преразгледат отношенията си с Тръмп. Той поддържа огромно влияние върху Републиканската партия и едно слабо представяне през 2022 г. може да разхлаби хватката му.

Могат ли демократите да получат още по-голямо мнозинство?

Ако демократите успеят да спечелят достатъчно места, за да получат по-голямо мнозинство в Конгреса, партията ще може да преследва и по-амбициозна програма. Подобно развитие на нещата обаче далеч не е сигурно.

Поне засега изглежда вероятно републиканците да вземат Камарата на представителите, докато демократите запазят умерено предимство, за да задържат Сената. Това би създало ситуация, при която контролът върху Конгреса е разделен.

Какво ще стане в случай на такова разделяне?

Отново ситуацията ще стигне до задънена улица. Дори и с крехко мнозинство в Камарата на представителите и Сената, програмата на демократите ще е силно ограничена. Ако контролът върху законодателната власт бъде разделен, Републиканската партия ще има право на вето върху всяко потенциално законодателство.

Републиканците ще могат да блокират всичко, което иска Байдън, но няма да могат да приемат и нищо от собствената си програма.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес