Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маймунската шарка, изборите в САЩ и акнето на калинката: Конспирациите от времето на COVID-19 се събудиха

21 август 2024, 16:00 часа • 2547 прочитания

В контекста на големия бум на "маймунската шарка" в Африка и появата на случаи на други места по света, съвсем естествено се даде почва и на конспиративните теории.

Макар от СЗО да уверяват, че mpox (бел. ред. "маймунска шарка") не е нов коронавирус, конспиративните рефлекси и познатите теории от 2019 г. изглежда се адаптират към новото заболяване. Това констатира в свой анализ един от най-уважаваните френски всекидневници Le Monde, който разобличава и разбива на пух и прах конспиративните теории около "маймунската шарка". ОЩЕ: СЗО: Маймунската шарка не е нов ковид

Слуховете за "пландемия" се завръщат

Слуховете от времето на коронавируса за „пландемия“, т.е. планирана епидемия, се завръщат. Миналата сряда Световната здравна организация обяви извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, най-високото си ниво на тревога, за "маймунска шарка", включително нов щам, който се разпространява от източните Демократични Република Конго (ДРК).

За теоретиците на конспирацията не е необходимо нищо повече, за да стигнат до заключението, че тази епидемия е планирана за скрити цели и че „те се опитват да преработят COVID“, както обобщава един интернет потребител.

Главните действащи лица в конспиративната митология на пандемията от 2020-2021 г. бързо преразгледаха изказванията си по това време, за да ги адаптират към mpox ("маймунската шарка").

В това зловещо повторение на конспиративните дискурси от 2020 г. мнозина се преструват, че не знаят, че ситуацията към днешна дата е трудно сравнима.

За разлика от COVID-19, mpox не е заболяване, което се предава по въздуха, а чрез полов акт, физически контакт или по капков път. Mpox остава трансмисивен и тревожен, но скоростта му на възпроизвеждане не е сравнима с тази на патология, свързана с респираторен вирус, и не оправдава същия тип здравни реакции. „Никой, доколкото ми е известно, не споменава идеята за прибягване до изолация за контрол на mpox“, припомня епидемиологът Антоан Флао, директор на института за обществено здраве към Женевския университет, интервюиран от уебсайта Atlantico. ОЩЕ: Опасни ли са маймунската шарка и вируса на ленивеца: Говори проф. Кантарджиев

"Акнето на калинката" и естествения произход на болестите

Всяка здравна криза е придружена от яростно отричане на естествения произход на болестите.

Френското обръща внимание, че името на "маймунската шарка" е подвеждащо, тъй като тя е открита през 50-те години на миналия век при примати, но сега знаем, че циркулира чрез гризачи.

За тези, които се противопоставят на научния консенсус, неубедени, че вирусът може да дойде от животни, представят дълъг ироничен  списък от невероятни заболявания, започващи от „акне на калинка“ до „инфекция на ухото на охлюв“. Начин да се загърби зоонозния характер на епидемиите, макар и широко документиран, за да се обвини фигурата на вирусолога, участващ в опасни манипулации. ОЩЕ: Европа да се готви за нови случаи на маймунска шарка: Здравната агенция на ЕС в повишена готовност

Холивудският сценарий за лабораторията и "Big Pharma"

От първите си седмици пандемията Covid-19 беше паразитирана от спекулации за вирус, избягал от лаборатория. От следите на изследователски инцидент до холивудския сценарий за биологично оръжие, хипотезите никога не са спирали да процъфтяват.

Четири години и половина по-късно mpox има право на същата малка музика: доклад от 2019 г., показващ лабораторна работа върху щам на едра шарка, се използва, за да се твърди, че той „е бил напълно възпроизведен от канадски изследователи“, „с цел да ни убие”, вярва един интернет потребител.

Други теоретици на конспирацията вече виждат в сигнала, изпратен от СЗО, ръката на „Big Pharma“, предполагаема конспирация на мултинационални фармацевтични компании. За някои конспиратори  „трябва да предизвикаме страх, така че първите глупаци да започнат да бъдат ваксинирани, за да водят останалите“.ОЩЕ: Маймунската шарка ще се нарича "mpox" 

Но това четене също е погрешно, тъй като ваксините срещу едра шарка и различните й щамове са генерични и следователно носят малка печалба на големите фармацевтични компании.

Появяват се отново колажите със снимка на Бил Гейтс, на която пише: „Следвайте парите“- Намекът е, че американският мултимилиардер, основният частен донор на СЗО, ще се възползва от всяка здравна криза, благодарение на своите патенти върху ваксините. 

Още през пролетта на 2020 г. основателят на Microsoft беше яростна мишена на теории на конспирацията, приписващи му отговорност за появата на COVID-19. ОЩЕ: СЗО увеличава ваксините срещу маймунска шарка

Американските президентски избори

Стигайки дори по-далеч, друг конспиратор е убеден, както и много тръмпистки активисти, че изборите през 2020 г. са били откраднати от демократите.

Той вижда връзка между предупреждението на СЗО и американските президентски избори през ноември, забравяйки, че СЗО сигнализира от две години за "маймунската шарка" и че според последните новини не е попречило на провеждането на никакви избори.

Цялата статия на Le Monde може да прочетете ТУК.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес