Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лойд Остин: Украйна има голяма част от капацитета, нужен за военен успех

12 април 2023, 09:31 часа • 2909 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин изрази увереност, че Украйна разполага с "голяма част от необходимия ѝ потенциал", за да продължи да постига военни успехи. Това бе отговорът му, след като беше попитан за въздействието на изтеклите разузнавателни документи на Пентагона.

На пресконференция на 11 април, след разговор с украинския министър на отбраната Олексий Резников, Остин заяви, че САЩ ще продължат да се фокусират върху генерирането на помощ за сигурност и капацитет в подкрепа на контранастъплението на украинците.

ОЩЕ: Залогът е голям: Украйна се готви за трудно контранастъпление

"Обучихме огромен брой военнослужещи, предоставихме значителен брой платформи. Мисля, че той (Резников - бел.ред.) смята, че са в доста добра позиция", каза Лойд Остин, цитиран от C-span.org.

Министърът на отбраната на САЩ също така спомена, че само украинският президент Володимир Зеленски и неговото ръководство знаят всички подробности за плановете за предстоящата контраофанзива.

Коментарът съвпада с предишни твърдения за секретността на украинските планове. На 6 април ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев Олексий Данилов заяви, че за плановете знаят "не повече от петима души".

Историята за изтичането на секретните разузнавателни документи на Пентагона се разрази този април, когато в социалните мрежи започнаха да се появяват някои от секретните планове на САЩ и НАТО за предоставяне на помощ на Украйна. Те попаднаха в руското информационно пространство, а украинците ги определиха като "фотошоп".

Пентагонът започна разследване, а администрацията на Джо Байдън определи изтичането като "сериозен риск за националната сигурност". В документите, според Washington Post, се съдържат и съмнения на САЩ относно способностите на Украйна да осъществи успешно контранападение.

ОЩЕ: Нова порция документи разкри съмненията на САЩ за контраофанзивата на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес