Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кубинският президент начело на пропалестински марш (СНИМКИ)

15 октомври 2024, 11:44 часа • 527 прочитания

Кубинският президент Мигел Диаз-Канел и други лидери на комунистическия режим излязоха в понеделник на марш с участието на хиляди кубинци в знак на солидарност с палестинците в Газа, предаде АФП, цитирана от БНР.

Още: Безредици в Гърция заради Газа: Протестиращи щяха да нахлуят в египетското посолство (ВИДЕО)

Демонстрантите, сред които около 250 палестински студенти по медицина в Куба, носеха голям банер с надпис "Да живее свободна Палестина", а президентът и други политици носеха традиционния арабски шал кафия.

“Срещу геноцида в Газа и Ливан; срещу израелския опит да унищожи благородния палестински народ; Срещу имперската безнаказаност за геноцидите, Куба марширува с нашето историческо искане: „Философията на лишаването от собственост да престане и философията на войната да престане“, написа Диаз-Канел в “Х“.

Тук сме да подкрепим справедливото искане на палестинския народ за суверенитет, свобода и срещу геноцидния кръстоносен поход, който Израел упражнява спрямо палестинския народ", заяви пред АФП Мишел Марино, 20-годишен студент по международни отношения.

Още: Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Маршът бе планиран да се състои миналата седмица, когато се навърши една година от кървавата атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" в Израел, но бе отложен заради урагана "Милтън".

В нападението на 7 октомври м.г. в Израел бяха убити около 1200 души, повечето цивилни, а много други бяха взети за заложници в Ивицата Газа. Атаката предизвика моментално израелски отговор и военна офанзива в Газа.

Още: Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес