Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колумбия търси 40 млрд. долара за енергийния преход

03 октомври 2024, 06:15 часа • 494 прочитания

Колумбия търси инвестиции в размер на 40 млрд. долара, за да финансира амбициозните си планове за спиране на добива на изкопаеми горива като част от прехода към нисковъглеродна икономика, пише БГНЕС. 

Първият ляв президент на страната, Густаво Петро, миналата година спря всички нови концесии за проучване на нефт, въглища и газ като част от ангажимента на правителството му за борба с изменението на климата.

Инвестиционен портфейл

„Преминаваме от реторика към практика, като създаваме инвестиционен портфейл, който ще има за цел да насочи Колумбия към нисковъглеродна икономика“, заяви министърът на околната среда Сусана Мухамад на международен форум в северния град Баранкиля, цитирана от АФП.

Седем министерства ще представят тази седмица проекти, насочени към ускоряване на напредъка на Колумбия към целта й да се превърне в държава с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

Решението на Петро да се откаже от добива на изкопаеми горива предизвика остри реакции в латиноамериканската страна, където петролът и газът представляват 52% от износа.

Опозицията и някои профсъюзи призоваха за по-постепенен енергиен преход, твърдейки, че радикалната промяна може да доведе до рецесия на икономиката.

Още: Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес