Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колумбия отчете рекорд в производството на кокаин

19 октомври 2024, 07:45 часа • 627 прочитания

Колумбия постави нов рекорд миналата година за производство на наркотик и отглеждане на листа от кокаин, от които се прави дрогата. Отглеждането на листа от кокаин е било с 10% повече миналата година в сравнение с 2022 г., докато производството на кокаин е нараснало с 53% от 1738 тона до 2600, пише БГНЕС. 

Още: 4 тона кокаин хванаха испанските полицаи в кораб край Канарските острови

Кокаинът е предназначен за САЩ и Европа

Повечето колумбийски кокаин са предназначени за САЩ и Европа. Производството на листа от кока сега се простира на 253 000 хектара в страната. Тенденцията е възходяща от 2014 г. въпреки базираната в САЩ война срещу наркотиците на стойност милиони долари.

Областите на Колумбия с най-голямо увеличение през 2023 г. са департаментите Каука и Нарино, и двата бастиона на дисидентски групи от партизанската армия ФАРК, която се разпусна през 2017 г.

Около 20% от общата площ, отглеждана с кока в Колумбия, е върху земя, принадлежаща на общности от африкански произход, 10% в местни резервати и 18% в защитени горски територии.

От понеделник колумбийският град Кали ще бъде домакин на световната среща на високо равнище COP16 за биоразнообразието за две седмици. Първият в историята ляв президент на страната Густаво Петро обвини политиката на САЩ срещу наркотиците в причиняване на „геноцид“ на латиноамериканците, защото се фокусира върху „репресиите“, а не върху превенцията и общественото здраве.

Оше: Заловиха повече от четири тона кокаин, предназначен за Европа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес