Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп го наричал "американския Хитлер"

16 юли 2024, 10:54 часа • 1260 прочитания

"Никога не съм бил привърженик на Тръмп". Той е "американският Хитлер". Това не са думи на някой демократ от САЩ, нито на либерален европейски лидер, а на кандидата за вицепрезидент на самия Доналд Тръмп - Джей Ди Ванс.

Джеймс Дейвид Ванс прави тези изказвания малко след като Тръмп обявява кандидатурата си за президент през 2016 г., припомня The Times. Тогава той изразява пренебрежението си към републиканеца, но после получава прошка от него и тогавашният държавен глава дори помага на Ванс да стане сенатор на Охайо.

Още: От ожесточен критик до пръв съюзник на Тръмп: Кой е Джей Ди Ванс?

Молба за прошка

Ванс успява да направи политическа маневра - осем години по-късно той вече е официален кандидат за вицепрезидент и ще стане такъв, ако Тръмп се върне в Белия дом. Ще е и най-младият на този пост след Ричард Никсън, положил клетва през 1953 г.

Ванс се прослави с бестселъра си "Хилбилска елегия" (Hillbilly Elegy), в който разказва за израстването си в семейство с ниски доходи, изпълнено със злоупотреби и пристрастяване. Преодолявайки трудностите в детството си, той се превръща в американски пример за успех и следва право в Йейл. Книгата затвърждава репутацията му на умерено консервативен коментатор, уважаван както от републиканците, така и от демократите.

Снимка: Джей Ди Ванс, Getty Images

Още: От лагера на Байдън осъдиха избора на Джей Ди Ванс за вице на Тръмп

Твърди се, че чрез общ приятел - милиардера и рисков капиталист Питър Тийл - си е уредил среща с Тръмп и със сина му Доналд Тръмп-младши в Мар-а-Лаго, Флорида, през 2021 г. Политикът казал на Ванс, че е прочел книгата му и я е харесал.

Ванс се извинил на Тръмп за думите си от 2016 г. Политикът не само му простил, но и подкрепил битката му за сенатор.

Още: Близката среща със смъртта може да промени Доналд Тръмп

"Както много хора, и аз бях критичен към Тръмп през 2016 г. и моля хората да не ме съдят. Съжалявам за това и съжалявам, че сгреших за този човек", казва Джей Ди Ванс през 2021 г.

Тръмп: Ванс "ми целува задника"

Дори след като подкрепи Ванс, Тръмп обаче продължи да се подиграва на младото си протеже. На митинг през 2022 г. бившият президент заяви, че Джей Ди Ванс е "влюбен" в него и "ми целува задника".

Рейтингът на Ванс все пак бързо се покачи. Той стана популист и започна да притъпява твърдите позиции на бившия президент по отношение на имиграцията, икономиката и участието на САЩ в "чужди войни". "На 100 процента сме убедени, че Джей Ди е "Америка на първо място" до дъното на душата си", заяви Доналд Тръмп-младши тази седмица.

Още: Байдън призна - не е трябвало да казва "време е да поставим Тръмп на прицел"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес