Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис става ясен до дни

30 юли 2024, 23:50 часа • 1586 прочитания

Вицепрезидентът Камала Харис ще обиколи щатите, в които се водят най-важните битки следващата седмица заедно с кандидата си за вицепрезидент, съобщиха на 30 юли двама източници, запознати с планирането, което е знак, че процесът на избор на неин партньор е към своя край.

Още: Губернаторът на Северна Каролина отказа да е вице на Камала Харис (СНИМКА)

Решението с високи залози за това кой ще се кандидатира заедно с Харис заема централно място, откакто тя стана лидер на демократите за изборите на 5 ноември, след като президентът на САЩ Джо Байдън прекрати кандидатурата си за Белия дом преди малко повече от седмица.

Харис ще обяви избора си за вицепрезидент преди обиколката си следващата седмица в щатите, които могат да се окажат в полза на републиканците или демократите през ноември, каза един от източниците.

Още: Доналд Тръмп вече не е категоричен дали ще се изправи на дебат срещу Камала Харис: Страх или стратегия?

Кампанията на Харис не е отговорила веднага на молбите за коментар. Запитана на 30 юли дали е взела решение за своя кандидат за вицепрезидент, Харис отговори: „Все още не“, предаде БГНЕС.

Кои са възможните кандидати?

Краткият списък на разглежданите кандидати включва губернатора на Кентъки Анди Бешир, губернатора на Пенсилвания Джош Шапиро, американския сенатор Марк Кели от Аризона, губернатора на Минесота Тим Уолц и министъра на транспорта Пийт Бутиджиг.

В понеделник губернаторът на Северна Каролина Рой Купър и губернаторката на Мичиган Гретхен Уитмър заявиха, че не участват в надпреварата за вицепрезидент.

Няколко американски щата, често наричани "бойни полета", са решавали президентските избори през последните години, включително Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Още: Камала Харис президент: Какви ще са тогава САЩ и светът?

Обикновено кампаниите започват да обмислят избора си за вицепрезидент след края на първичната надпревара през пролетта, което им дава месеци за проверка на кандидатите и вземане на решение с кого кандидатът си пасва най-добре в личен и политически план.

Харис е принудена да избере своя кандидат за президент в изключително кратки срокове. Тя е изправена пред крайния срок 7 август, определен от Националния комитет на Демократическата партия, но според източниците решението вероятно ще бъде взето по-рано.

Ерик Холдър младши, бившият главен прокурор, който ръководеше процеса на проверка на кандидатите за вицепрезидент на Барак Обама през 2008 г., проверява кандидатите на Харис чрез своята адвокатска кантора Covington & Burling.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес