Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камала Харис - новата боксова круша за руската пропаганда

23 юли 2024, 12:28 часа • 1149 прочитания

От момента, в който президентът на САЩ Джо Байдън се отказа от надпреварата за Белия дом и подкрепи Камала Харис, руските пропагандисти раздухаха какофония от необуздан расизъм, сексизъм и конспирации.

Изправен пред политическите сътресения във Вашингтон, Кремъл демонстрира сдържаност: С какво запомнихме Камала Харис?: Кремъл даде оценка.

Само че пропагандистите в рускоезичната дезинформационна сфера компенсираха: Фалшификат за Камала Харис признат от руски пропаганден канал - защо? (СНИМКА).

"Камала с ядрен бутон"

„Камала с ядрения бутон е по-лоша от маймуна с граната“, заяви Андрей Сидоров - декан на катедрата по глобална политика в Московския държавен университет (някога много уважавана институция) в основното седмично токшоу на държавната телевизия, излъчено в неделя вечерта.

Още: Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо (ВИДЕО)

Водещият на предаването - пропагандистът Владимир Соловьов - изрази собствените си чувства, като показа клип с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, който коментира смеха на Харис като признак, че тя била „луда“, последван от компилация от клипове, на които Камала Харис просто... се смее нормално.

Язвителният тон на Сидоров и Соловьов рязко контрастираше с този на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който същата вечер олицетворяваше хладната дистанцираност, заявявайки, че 4 месеца преди изборите в САЩ „много неща все още могат да се променят“. „Приоритет за нас е да постигнем целите на специалната военна операция“, добави той, използвайки кремълската фраза за агресивната война в Украйна.

Още: Камала Харис е започнала да търси кандидат за вицепрезидент: Кои са в играта? (СНИМКИ)

Пропагандистите отвличат вниманието от вътрешните проблеми

Въпреки че от Кремъл се правят на неутрални и многократно настояват, че Москва не се намесва във вътрешните работи на държавите (което е в противоречие с доказателствата за руска намеса в изборите през 2016 г.), руските пропагандисти разказват съвсем различна и много пристрастна история, пише Politico. Тъй като Москва вече трета година води война срещу Украйна, те се възползваха от хаоса в Съединените щати като възможност да представят Русия като превъзхождаща Запада и да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми.

Снимка: Getty Images

Още: Камала Харис си осигури необходимия брой делегати, за да стане кандидат за президент

Предаванията по държавните медии и безбройните публикации на прокремълски коментатори в социалните мрежи предложиха повторения на един и същ удар от типа „едно-две-три“: Байдън е неудачник; Харис е зла; американската демокрация е из основи прецакана (както твърди и Тръмп).

В неделя Мария Захарова - говорителят на руското външно министерство - призова за разследване на „сговора между американските медии и определени политически кръгове за прикриване на истината за психическото състояние на Байдън, манипулирайки общественото мнение в полза на една политическа партия".

Появявайки се в предаването на Соловьов по-късно същата вечер, тя отново се нахвърли върху американската демокрация, заявявайки, че „всички знаят“, че Байдън не е написал изявлението, с което обяви, че ще се оттегли. „Единственото, което все още е въпрос на догадки, е дали той действително го е прочел, или не“.

Още: Кандидатът за президент на демократите в САЩ става ясен в началото на август

Руската пропаганда говори за фалшифицирани избори в САЩ

Най-острите нападки са запазени за Камала Харис. Въпреки че в понеделник Кремъл заяви, че Харис никога не е имала пряк контакт с Путин, вероятният кандидат на демократите за президент на САЩ вече нарече руската война „варварска и нехуманна“, а руския диктатор, издирван от съда в Хага, - „авторитарен империалист“. Без да уточнява за кои изказвания става дума, в понеделник Дмитрий Песков обвини Харис в „недружелюбна реторика“.

Въпреки че не е официално номинирана, Харис явно вече е определена за основна мишена от руските пропагандисти, които в по-голямата си част са бели мъже. „Цялата „дълбока държава“ ще подкрепи Харис“, написа свързаният с Кремъл анализатор Сергей Марков в своя канал в Telegram. „Всички съюзници, преди всичко Европа, ще подкрепят Харис".

Още: Джо Байдън зове демократите да подкрепят Камала Харис

„Това може да стане важно, в случай че вотът бъде фалшифициран“, както беше през 2020 г., продължи да твърди той, изкривявайки истината и повтаряйки реториката на Доналд Тръмп. Според него, когато Байдън надделял над републиканеца преди 4 години, „европейските страни веднага признаха резултата, като по този начин помогнаха да се отхвърлят твърденията за фалшификация“.

Това е много интересен коментар - предвид фалшифицираните избори на диктатора Путин, с които си осигури пореден мандат начело на Русия, без да има никаква реална опозиция, а също и предвид фалшивите референдуми в окупираните украински земи.

Руският пропагандист Сергей Мардан също се включи в дискусията, като написа: „Дълбоката държава наистина планира да избере баба за президент“, използвайки обиден руски термин за по-възрастна жена. „Мисля, че Зеленски сега наистина се страхува".

Нито един от тези коментари обаче не стига до първата страница на контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Още: "Хищник, който злоупотребява с жени": Камала Харис започна кампанията си с атака по Тръмп

Вместо това тя публикува коментар на помощника на Дмитрий Медведев, който е бивш президент, а понастоящем - заместник-председател на руския Съвет за сигурност. Медведев обича да заплашва Запада с ядрено унищожение. След оттеглянето на Джо Байдън самият той написа в Telegram: „Байдън приключи... Пожелаваме му добро здраве. Целите на специалната военна операция ще бъдат постигнати“.

Обяснявайки коментарите на шефа си, помощникът на Медведев заяви пред ТАСС, че макар Медведев да не е имал добри отношения с Байдън, той е руснак, „а руснаците никога не могат да пожелаят смърт на възрастните хора“.

Възрастните украинци явно са изключение от това правило.

Още: Петте най-модерни руски лъжи за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес