Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илон Мъск дарил "значителна сума" за кампанията на Тръмп, твърди Bloomberg

13 юли 2024, 12:33 часа • 2101 прочитания

Илон Мъск е направил дарение на политическа група, която работи за избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщи на 12 юли Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Не се посочва колко пари е дарил милиардерът, но се уточнява, че става въпрос за "значителна сума", предоставена на America PAC. Това е група, която може да получава неограничени вноски за политическа дейност. Тя трябва да разкрие списъка си с дарители на 15 юли.

Милиардерите Кен Грифин и Пол Сингър също се срещнаха с Тръмп, но подробности от разговорите им не се оповестяват.

Още: Европейската комисия обвини X на Илон Мъск, че нарушава дигиталното право на ЕС

Мъск вече е отричал

През март Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран следващата седмица за кандидат на Републиканската партия за изборите на 5 ноември, се срещна с Мъск и други богати дарители.

В отговор на съобщенията за срещата тогава Мъск публикува в профила си в X опровержение на информацията, че е донор на републиканеца: "За да бъда пределно ясен, не дарявам пари на нито един от кандидатите за президент на САЩ".

Снимка: Getty Images

През май той също така отрече медийни съобщения, че е имало разговори за потенциална негова консултантска роля при евентуално завръщане на Тръмп в Белия дом.

Най-богатият човек в света, който управлява производителя на електрически автомобили Tesla, производителя на ракети SpaceX, компанията за социални медии X (бившия Twitter) и други компании, не е коментирал последната информация на Bloomberg.

Още: Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир в Украйна (СНИМКА)

Кампанията на Байдън: "Мъск знае, че Тръмп е издънка"

Говорителят на кампанията на американския президент Джо Байдън, който се очаква да се изправи срещу Тръмп на изборите въпреки настояването на демократите за смяна на кандидата, коментира новината. Джеймс Сингър заяви, че Мъск знае, че Тръмп е "издънка, която ще продаде Америка, намалявайки данъците си, докато в същото време увеличава данъците на средната класа с 2500 долара".

"Джо Байдън през цялата си кариера се е изправял срещу хора като Илон и се е борил за средната класа - и затова ще спечели през ноември", каза Сингър в свое изявление.

През последните години Мъск се доближаваше все повече до Републиканската партия, което натежа върху репутацията и продажбите на Tesla - най-големия източник на богатството му.

Още: Създал сексистка култура: Уволнени служители от SpaceX съдят Мъск

Тръмп: "Фен съм на Илон"

Миналия месец Тръмп повтори обещанието си незабавно да се откаже от "мандата" на администрацията на Байдън за подкрепа на електромобилната индустрия. Но добави: "Аз съм голям фен на електрическите автомобили. Аз съм фен на Илон. Той върши невероятна работа с Tesla", цитиран от "Ройтерс".

Мъск каза, че са имали "няколко разговора" и Тръмп е "голям фен на киберколите", визирайки електрическите пикапи на Tesla.

Мъск все пак не е заявил никаква официална подкрепа за кандидат в президентската надпревара. Тръмп заяви, че не знае дали има подкрепата на милиардера.

Още: Илон Мъск прекрати съдебното дело срещу OpenAI

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес