Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш: Спрете онлайн омразата

27 януари 2023, 23:32 часа • 2542 прочитания

Генералният секретар на ООН предупреди за ролята на социалните медии в разпространението на насилствен екстремизъм по света, докато отбелязваше Деня в памет на жертвите на Холокоста. Той призова политиците да помогнат за спиране на омразата онлайн.

Антонио Гутериш заяви, че някои части на интернет се превръщат в "токсични сметища за омраза и злостни лъжи", които водят до "екстремизъм от периферията към мейнстрийма".

"Днес отправям спешен призив към всички, които имат влияние в информационната среда", заяви Гутериш на възпоменателна церемония в ООН. "Спрете омразата. Поставете предпазни правила. И ги прилагайте", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Гутериш обвини платформите за социални медии и рекламодателите, че печелят от разпространението на съдържание, пораждащо омраза. "Като използват алгоритми, които засилват омразата, за да държат потребителите залепени за екраните им, платформите на социалните медии са съучастници", добави Гутериш. "Както и рекламодателите, които субсидират този "бизнес модел".

Генералният секретар на ООН направи паралел с възхода на нацизма в Германия през 30-те години на миналия век, когато хората не са му обръщали внимание и не са протестирали. "Днес можем да чуем ехото на същите тези знаци на омраза. От икономическа криза, която поражда недоволство, през популистки демагози, използващи кризата, за да съблазнят избирателите, до бясна дезинформация, параноични теории на конспирацията и неконтролирана реч на омразата."

Той изрази съжаление за възхода на антисемитизма, който според него отразява и възхода на всички видове омраза. "И това, което е вярно за антисемитизма, е вярно и за другите форми на омраза. Расизмът. Антимюсюлмански фанатизъм. Ксенофобията и хомофобията", изреди той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес