Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш: Нищо не може да оправдае актовете на терор срещу Израел

09 октомври 2023, 21:25 часа • 1456 прочитания

Признавам законните оплаквания на палестинския народ. Но нищо не може да оправдае тези терористични актове и убийствата, осакатяванията и отвличанията на цивилни. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш след среща на висши ръководители за обсъждане на безпрецедентните събития в Израел и палестинската територия.

"Позволете ми да повторя пълното си осъждане на отвратителните атаки на Хамас срещу израелски градове и села в периферията на Газа, които оставиха над 800 мъртви и повече от 2500 ранени израелци", каза Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Още: Съветът за сигурност на ООН без обща резолюция относно атаката на Хамас в Израел

"Повтарям призива си за незабавно прекратяване на тези атаки и освобождаване на всички заложници. Дълбоко съм разтревожен от съобщенията за над 500 палестинци, включително жени и деца, убити в Газа и над 3000 ранени. Докато признавам законните опасения на Израел за сигурността, аз също напомням на Израел, че военните операции трябва да се провеждат в строго съответствие с международното хуманитарно право", добави той.

По думите му цивилните трябва да бъдат уважавани и защитавани по всяко време, а гражданската инфраструктура никога не трябва да бъде цел. Около 137 000 души в момента се укриват в ивицата Газа – като броят им нараства с продължаващите тежки обстрели и въздушни удари.

Още: И преди войната: Цивилни палестинци бягат от ивицата Газа

"Дълбоко съм разстроен от днешното съобщение, че Израел ще започне пълна обсада на ивицата Газа, без да се допуска нищо – без електричество, храна или гориво. Призовавам съответните страни да разрешат достъп на ООН за доставяне на спешна хуманитарна помощ на палестинските цивилни, хванати в капан и безпомощни в ивицата Газа", заяви Гутериш, който призова международната общност да мобилизира незабавна хуманитарна подкрепа.

Генералният секретар на ООН призова за дългосрочен хоризонт и избягване на необратими действия, които биха насърчили екстремистите и биха обрекли всякакви перспективи за траен мир. "Време е да прекратим този порочен кръг от кръвопролития, омраза и поляризация. Израел трябва да види законните си нужди от сигурност материализирани – а палестинците трябва да видят реализирана ясна перспектива за създаването на собствена държава.

Още: Хипотези: Нетаняху нарочно не е спрял "Хамас", Русия има общо с атаката? (ВИДЕО)

Само договореният мир, който изпълнява легитимните национални стремежи на палестинците и израелците, заедно с тяхната сигурност – дългогодишната визия за решение за две държави, в съответствие с резолюциите на ООН, международното право и предишни споразумения – може да донесе дълго- термин стабилност за хората от тази земя и за по-широкия регион на Близкия изток", подчерта Гутериш в заключение.

Над 100, а вероятно и повече израелци – цивилни и военни, са заловени от въоръжени групи, включително жени, деца и възрастни хора. Някои са държани за заложници в Израел, а много други са отведени в ивицата Газа.  

Още: ООН: Повече от 123 000 души са разселени в ивицата Газа

Междувременно Хамас и Палестинският ислямски джихад изстреляха хиляди безразборни ракети, които достигнаха централен Израел, включително Тел Авив и Йерусалим. Палестинската въоръжена групировка Хамас заплаши да убие израелските заложници, ако израелската армия извърши въздушни удари без предварително предупреждение срещу жителите на ивицата Газа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес