Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямо количество снаряди за Украйна се планира да идат за Израел

20 октомври 2023, 06:51 часа • 4723 прочитания

Пентагона планира да изпрати на Израел десетки хиляди 155-милиметрови снаряди, които са предвидени за Украйна и са част от извънредните американски оръжейни резерви. Тези резерви всъщност се намират в Израел – те са част от десетилетното споразумение за оказване на помощ между еврейската държава и САЩ. Това твърдят три израелски държавни източници пред изданието Axios.

Защо?

Израел вече поиска 5 пъти повече военна помощ от САЩ, отколкото първоначално се говореше, че ще иска американският президент Джо Байдън от Конгреса. Израелската армия се готви за сухопътна операция в Газа, както и за ескалация и боеве с "Хизбула" и има нужда от муниции – това поне е версията на Тел Авив.

Още: Снаряди с обеднен уран за Украйна: Следващата стъпка на САЩ

Същевременно хора от администрацията на Байдън казали, че ако се дадат тези снаряди, това нямало да се отрази веднага на способността на Украйна да воюва с Русия. Не е много ясно обаче какво би станало, ако войната на Израел с "Хамас" се проточи – колко помощ в боеприпаси ще дават САЩ тогава.

"Уверени сме, че можем да подкрепяме Украйна и Израел в техните нужди за отбрана", подчерта бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона, цитиран от Axios. Официално от Пентагона не коментираха какви оръжия се предвижда да бъдат дадени на Израел.

Украйна е получила 224 000 снаряда от ЕС

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес