Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драматична промяна в надпреварата между Доналд Тръмп и Камала Харис в четири щата

17 август 2024, 16:33 часа • 5486 прочитания

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис  вече преодоля разликата между нея и бившия президент Доналд Тръмп в четири ключови щата, пише Daily Mail.

Нови социологически проучвания на The New York Times предполагат, че двамата кандидати за президент са в напрегната надпревара в Аризона, Джорджия, Невада и Северна Каролина.

Тръмп остава напред в Джорджия с 50 процента спрямо нейните 46, а в Невада е 48 процента за него, докато 47% са за Харис. Тя има 49 процента от гласоподавателите срещу 47-те на Тръмп в Северна Каролина, един от основните щати на бойното поле, който той управлява през 2020 г.

Проучванията продължават да показват известен риск за Харис - включително, че 49 процента от гласоподавателите я смятат за твърде либерална, докато 33 процента от избирателите смятат Тръмп за твърде консервативен. ОЩЕ: Битката на кандидатите за вицепрезидент: Борбата за Белия дом продължава с пълна сила (ВИДЕО)

Ентусиазмът на избирателите

Междувременно гласоподавателите на демократите вече са развълнувани от това, че Харис е номинираната, като 85 процента заявяват, че са ентусиазирани да гласуват за нея. Това приблизително съответства на нивото на ентусиазма на избирателите към Тръмп. 

Вотът на чернокожите избиратели

Харис, която може да бъде първата чернокожа жена, заемаща поста президент, има подкрепата на 84 процента от чернокожите избиратели, според социологическите проучвания.

Това е по-високо от подкрепата на президента Байдън, отколкото когато той драматично отпадна от надпреварата само преди няколко седмици.

Междувременно нейната подкрепа сред латиноамериканските избиратели е 54 процента и има преднина от 14 процента пред Тръмп сред жените в Аризона, Джорджия и Невада.

Сега Харис води небелите гласоподаватели в тези три щата с 29 пункта, докато Байдън водеше тези избиратели в същите щати със 17 пункта през май тази година.

Междувременно Тръмп максимизира подкрепата си сред белите гласоподаватели без висше образование, взимайки 66 процента от тях в щатите на Слънчевия пояс. ОЩЕ: Тръмп и Мъск: Двама мъже с обща цел

Кого харесват младите?

Харис също така има 13 точки преднина пред Тръмп сред потребителите на TikTok в Аризона, Джорджия и Невада, което показва нейното онлайн сцепление с по-младите гласоподаватели.

Икономиката и миграцията - най-важни според американците

Въпреки положителните страни, Тръмп държи предимството сред гласоподавателите по два въпроса, които са неразделна част от надпреварата за Белия дом, икономиката и имиграцията.

Гласоподавателите ги класираха като най-важните, пред които е изправена нацията, но двамата са тясно свързани по въпроса кой ще се справи по-добре с тези проблеми.

Тръмп все още е предпочитан по отношение на икономиката, сочат проучванията, но е намалял значително, след като Байдън отпадна от надпреварата.

Междувременно Харис разшири предимството на демократите пред Тръмп по темата за абортите. ОЩЕ: Камала Харис с първи обещания на предизборен митинг (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес