Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за Белия дом още този уикенд?

19 юли 2024, 01:30 часа • 4714 прочитания

Все повече висши демократи твърдят, че нарастващият натиск от партийните лидери в Конгреса и близки приятели ще убеди президента Джо Байдън да вземе решение да се оттегли от президентската надпревара още този уикенд, предава axios. Изданието уточнява, че източниците му изказват тези твърдения в лични разговори, под условията на анонимност.

В момента 81-годишният президент се самоизолира заради заразяване с COVID. Според източниците, в личен план той вече се е примирил с нарастващия натиск, лошите проучвания и собственото си здравословно състояние, което прави невъзможно продължаването на кампанията му.

Още: Джо Байдън е дал положителен тест за COVID-19

Висши лидери на Демократическата партия, негови приятели и ключови донори вярват, че той не може да спечели, не може да промени обществените възприятия за своята възраст и проницателност и не може да постигне мнозинства в Конгреса. На президента се казва, че ако остане, бившият президент Тръмп може да спечели убедително и да заличи наследството на Байдън и надеждите на демократите през ноември.

Натискът над президента да се откаже

Натискът да се оттегли като кандидат нараства до непоносими нива, особено през последните няколко дни, твърдят анонимни източници. Демократите напълно очакват социологическите проучвания след Националния конгрес на Републиканската партия да покажат възможен срив, който може да свали и демократите в Конгреса.

Последното проучване на АП, което показва, че почти две трети от демократите искат Байдън да се оттегли от президентската надпревара, намира широк отзвук в Белия дом и Конгреса.

Още: Индианско проклятие тегне над американските президенти: Байдън е по-застрашен от Тръмп

Кампанията за натиска върху Байдън беше безмилостна и координирана. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза на Байдън в Рехобот Бийч, Делауеър, в събота – деня на опита за убийство на Тръмп – че би било най-добре той да се откаже, съобщи ABC News. Представителите на партията в Капитолия искат той да се откаже, тъй като се притесняват, че ще загубят печелившите си места.

Бившият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е и ръководител на кампанията за отстраняването на Байдън, пък каза, че той може да унищожи шансовете на демократите да си върнат Камарата на представителите. Нещо повече – според различни източници тя се притеснява и от изчерпването на даренията. Припомняме, че преди дни стана ясно, че донорите са отказали 90 млн. долара за кампанията на Байдън, ако той продължи в надпреварата.

Още: Байдън допусна възможността да се откаже от изборите

Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис отправи подобно, макар и по-деликатно послание към Байдън. Бившият президент Обама пък говори силно с мълчанието си. Бил и Хилъри Клинтън правят това, което прави Обама.

Все по-често чуваме най-добрите помощници на Байдън, включително тези, които първоначално го призоваха да продължи да се бори след катастрофалното му представяне на дебата на 27 юни, казват, че сега е моментът, в който американският президент да обяви, че няма да се кандидатира.

Има ли промяна в позицията на самия Байдън?

Но той не приемаше намеците, колкото и да звучаха силно. Така че се стигна дотук. „Той принуждава хората, които го харесват и уважават, да се опитват да го засрамят“, казва известен демократ, близък до Западното крило.

Трябва да се уточни, че Байдън не може да бъде изгонен, той трябва сам да се откаже. Първоначално американският президент бе непреклонен – той е кандидатът и ще победи Тръмп.

Още: Байдън призна - не е трябвало да казва "време е да поставим Тръмп на прицел" (ВИДЕО)

Но в последните дни Байдън прави две нови и показателни неща: слуша повече и пита за перспективите на вицепрезидента Харис срещу Тръмп. Ето защо виждате всички изтичания на информация за това, че Байдън е непредубеден. Преди седмица едва ли би говорил със скептици, казват хора от Демократичната партия.

Най-вероятният сценарий е Байдън да се откаже и да подкрепи Харис – но също така да позволи на делегатите да имат последната дума, ако партията смята друго. Това би имало за цел да разсее всякаква критика, че Демократическата партия е недемократична.

Още: Байдън готов за втори дебат с Тръмп

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес